Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

FOTOGALERIJA | 105. obljetnica odcjepljenja od mađarske države: U Prelogu odana počast dr. Jurju Lajtmanu

Međimurska županija, Spomendan odcjepljenja od mađarske države 1919. godine, Prelog, grob Juraja Lajtmana

Međimurje danas obilježava jedan od najvažnijih dana svoje povijesti, na današnji je dan 1919. godine donesena Rezolucija o odcjepljenju od mađarske države i pripojenja matici zemljici.

Obilježavanje 105. obljetnice počelo je u prijepodnevnim satima polaganjem vijenaca o odavanjem počasti međimurskim preporoditeljima dr. Ivanu Novaku, dr. Vinku Žgancu, dr. Jurju Lajtmanu i ocu Kapistranu Geciju.

Posljednja počivališta i spomen kod kojih je odana počast obilježja diljem Međimurja obišao je župan Matija Posavec, a u Prelogu i gradska delegacija prevođena gradonačelnikom Ljubomirom Kolarekom koji je prilikom odavanja počasti na grobu Juraja Latmana na Groblju svetog Stjepana podsjetio na njegovu važnost.

Veliki dio svog života Juraj Lajtman kao odvjetnik proveo je u Prelogu. Prije I. svjetskog rata bio je uz Luku Purića, dr. Ivana Novaka, Ignaca Linjaka i dr. Vinka Žganca jedan od najustrajnijih i najzaslužnijih pobornika za hrvatski kulturni i politički preporod Hrvata između Mure i Drave.

Kao župnik najprije je djelovao u Daruvaru, a onda i u Kotoribi gdje je utemeljivši hrvatski pjevački zbor razvio vrlo široku kulturnu aktivnost među međimurskim Hrvatima. Smatrajući da se preko glazbe mogu kulturno uzdizati i djelovati mladi hrvatski domoljubni svećenici, njegovom zaslugom osnivaju se pjevački zborovi u Macincu i Kotoribi, a kasnije i drugim mjestima hrvatskog Međimurja.

Lajtman je 1912. godine s Ignacom Lipnjakom sastavio i tiskao u Zagrebu glasoviti molitvenik na hrvatskom jeziku za međimurske Hrvate “Jezuš, ljubav moja”.

U svim događajima koji su prethodili oslobođenju Međimurja, Lajtman je više od jednog desetljeća radio vrlo plodotvorno. Pišući u hrvatskom tisku, poglavito Katoličkom listu, pokazao se i kao vrstan publicist.

Središnjica obilježavanja Spomendana bit će u Čakovcu svečana akademija u 12 sati.

Pogledajte fotogaleriju obilježavanja u Prelogu:

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.