Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

FOTO, VIDEO | Hrvatska je u Schengenu, podignuta rampa na graničnom prijelazu Goričan

Podizanjem rampe na starom graničnom prijelazu točno u ponoć obilježen je ulazak Hrvatske u schengenski prostor i eurozonu.

Od ponoći više nema administrativnih prepreka prema drugim zemljama Europske unije, kao ni obratno. U Međimurskoj županiji to znači kretanje bez zaustavljanja preko dosadašnjih sedam graničnih prijelaza prema Mađarskoj i Sloveniji.

Svečanost obilježavanja povijesnog trenutka za naš kraj i zemlju održana je na GP Goričan, a delegaciju s hrvatske strane predvodio je ministar Gordan Grlić Radman. Uz odbrojavanje do ponoći, delegacije dviju zemalja istovremeno su podignule rampu i označile ukidanje administrativne granice.

Nazočili su i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, župan Matija Posavec, zamjenik župana Josip Grivec, zamjenik načelnika Općine Goričan Franjo Šavora te predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, lokalnih samouprava i građani.

-Uzbuđeni smo i puni emocija, ovo je povijesni događaj jer Hrvatska je sada u europskoj obitelji, u schengenskom prostoru. Sada nema više administrativnih prepreka. Dok sam bio veleposlanik u Mađarskoj uklonjena je prva prepreka, carina, sada više neće biti niti policije i možemo se kretati bez zaustavljanja. – rekao je nakon podizanja rampe i susreta s predstavnicima mađarske Vlade i Parlamenta,  ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman.

Istaknuo je koristi ulaska u Schengen

Naravno da će najviše koristi imati hrvatski građani i gospodarstvo, ali prije svega stanovnici pograničnih krajeva.  Granica je uspostavljena prije 104 godine, a dva prijateljska naroda živjeli su zajedno više od 800 godina. Hrvati koji imaju vinograde i oranice s druge strane, mogu nesmetano prolaziti, Mađari također. Omogućit će se lakši protok robe, ljudi, turisti …

Ovo je doista  veliki događaj za sve nas, kao i Europu. Hrvatskim ulaskom u schengenski prostor jača se sigurnosna komponenta, hrvatske granice sada postaju granice EU prema trećim zemljama. Tu naravno raste obveza i odgovornost jer čuvat ćemo više do 1300 kilometara granica EU.

U svakom slučaju veliki dobitak za cijelu Europu.

U proteklih godinu dana ostvarili smo dva strateška cilja, ulazak u Schengen i Eurozonu, ova dva velika postignuća. Sada vidimo da se isplatilo boriti za samostalnost i slobodu. U temelje hrvatske slobode utkani su životi hrvatskih branitelja i vizija prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana sada je ostvarena. Jako sam ponosan. – rekao je ministar Grlić-Radman.

Pogledajte fotogaleriju:

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.