STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

FOTO | U Goričanu predstavljena kulturna ruta Staza željeznog doba Podunavlja

Ministarstvo turizma i sporta u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu u Goričanu je predstavilo kulturnu rutu Staza željeznog doba Podunavlja na području Arheo parka Nekropola pod tumulima, a kao prvu hrvatsku certificiranu kulturnu rutu Vijeća Europe.

Priča koja valorizira pretpovijesnu baštinu, ali nadilazi samo lokalnu vrijednost. Povezuje šest zemalja, a prolazi kroz naših 14 županija. Tako je prepoznata kao turistički potencijal s obzirom na to da turisti u kontinentalni dio najviše dolaze motivirani kulturom, rekla je državna tajnica Sandra Herman.

Diljem Europe certificirano je 45 takvih ruta, od kojih čak 14 prolazi Hrvatskom, a Tatjana Horvatić iz Ministarstva kulture upravo Stazu željeznog doba Podunavlja ističe kao najvažniju jer je prva koja je pokrenuta iz Hrvatske.

Predstavnici svih 14 županija kroz koje ruta prolazi u Goričanu su obišli arheo park s čijom ih je poviješću upoznala Darija Dunjko, magistra antičke arheologije.

Posebnost lokaliteta koji datira od 750. godine do 400. godine prije Krista, odnosno iz Željeznog doba, su tumuli, odnosno grobnice. Ima ih oko 30, a je 20 sustavno istraženo. Zahvaljujući istraživanjima danas se nešto više zna o životu i smrti plemena Kelta na ovom području.

Prva istraživanja su vršena 70ih godina prošlog stoljeća, no nalazi nisu bogati jer, pretpostavka je da su grobnice u prošlosti opljačkane, stoga su većinom pronađeni keramika i poneki metalni ostatak. U tumulama je pokapana aristokracija, vojnici, ali su tijela su sagorijevala pa nije moguća detaljna analiza.

Kako na tom području nisu pronađene kuće, ne znaju se detalji o njihovu životu. Tek se rekonstrukcijom prema nalazištima diljem Europe, pri čemu je najpoznatije u Hallstattu, može pretpostaviti kako su kuće izgledale, ali se to ne može tvrditi sa sigurnošću, kaže Dunjko.

Cijelu je priču pozdravila i Turistička zajednica Međimurske županije, dok u Goričanu već imaju i nove planove. U planu je rekonstrukcija Keltskog sela, a kako bi se zaokružila turistička priča, biciklističkom rutom bit će povezano s Ribnjakom, rekao nam je načelnik Emanuel Sinković.

 

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More