Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

FOTO: U Aleji velikana postavljena bista prof.dr. Zvonimiru Bartoliću

Otkrivanje biste Zvonimiru Bartoliću, Čakovec, 26.4.2021.
U Aleji velikana u parku Učiteljskog fakulteta u Čakovcu u sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije i 142. godišnjice izvođenja nastave na hrvatskom jeziku u Čakovcu otkrivena bista Zvonimiru Bartoliću. Profesoru, znanstveniku i književniku, zagovorniku valorizacije hrvatske kulturne baštine, osobito baštine Zrinskih.

Bista je izradio akademski kipar Josip Grgevčić te je ujedno i njegovo zadnje djelo. Uz biste dr. Ivana Novaka, akademika Vinka Žganca i književnika Nikole Pavića postavili su je Međimurska županija, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Profesor Zvonimir Bartolić jedan je od najvažnijih ljudi kulturne povijesti Međimurja. Generacije studenata uveo je u književnost, neke tako dobro da su postali vodeća hrvatska književna imena, poput Božice Jelušić. Ohrabrivao ih je, poticao, svojim primjer bio im je velika inspiracija. Objavio je preko 20 knjiga, 500 znanstvenih i stručnih radova, otkrivao zaboravljene Međimurce, objavio je 5 knjiga o Zrinskima. Ukratko, zadužio je međimursku kulturnu povijest. – istaknuo je na svečanosti otkrivanja biste predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivan Pranjić.

O godišnjici izvođenja nastave na hrvatskom jeziku u Čakovcu i važnosti Učiteljskog fakulteta govorili su dekan Siniša Opić i prodekanica Blaženka Filipan-Žignić.

Čuvanje kulture i naše povijesti, odavanje poštovanja pojedincima koji su pridonijeli razvoju i očuvanju identiteta Međimurja, jedan su od motiva postavljanja ove biste, ali i obilježavanja Dana Međimurske županije, istaknuo je župan Matija Posavec.

Otkrivanju biste nazočila je i  obitelj profesora Bartolića, supruga Marija, sin Saša i unuka Katarina.

 

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.