Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

FOTO | Prvi Festival svetomarske čipke u Svetoj Mariji

U domu kulture u Svetoj Mariji u subotu je održan prvi Festival svetomarske čipke u sklopu projekta Adrionet.

Svetomarska čipka je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro od 2009. godine.  Jedinstvena je po tome što se plete jednom niti na batiće od neprekinute niti, kao i po tome da nema iscrtanog uzorka pa ne postoje dvije iste čipke, odnosno svaka je čipka unikatna, a u prošlosti se plela kao dio narodne nošnje Svete Marije, okolnih naselja, ali i Podravine.

Zainteresirani posjetitelji mogli su razgledati čipku, proizvode u koje se uklopila, saznati više o povijesti, ali i probati sami izrađivati autohtonu svetomarsku čipku. Uz članice Udruge Svetomarska čipka, svojim su se radovima pridružii osnovnoškolci iz Svete Marije. Kao posebna poslastica, predstavljen je desert Slatka čipka.

O pripremama za sam festival razgovarali smo s predsjednicom udruge Ana-Marijom Horvat, dok je svoje radove predstavila čipkarica Magdalena Kvakan.  Više o svemu poslušajte u našem programu, a u nastavku pogledajte fotogaleriju.

 

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.