STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

FOTO | Priločko proštenje proslavljeno uz glazbenu poslasticu – koncert klape Sveti Juraj

Uz blagdan sv. Jakoba, zaštitnika Preloga, Grad Prelog te Turistička zajednica i Dom kulture organizirali su koncert Klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj i Orkestra Hrvatske ratne mornarice.

Koncert je održan na otvorenoj pozornici, ispred Doma kulture u Prelogu. Ulaz je bio slobodan, a u glazbenoj poslastici uživali su brojni Međimurci.

Mornarička klapa Sveti Juraj iz Splita, osnovana je 12. siječnja 2001. godine u Raketnoj bazi Hrvatske raketne mornarice u Žrnovnici, s ciljem predstavljanja Oružanih snaga Republike Hrvatske na Međunarodnom susretu vojski svijeta u Lourdesu. U 19 godina svoga djelovanja Klapa je nastupala diljem domovine i svijeta stekavši status jedinstvenog branda hrvatskog naroda u zemlji i svijetu, izdali su vipe od 150 audio i video snimaka kroz brojne albume čija se tematika proteže od tradicionalnih dalmatinskih klapskih pjesama, napjeva svjetovnog i duhovnog karaktera do domoljubnih i modernih pjesama. Zapovjednik klape je stožerni narednik Marko Bralić, a do sada su osvajali mnoga priznanja i nagrade.

Orkestar Hrvatske ratne mornarice osnovan je 1991. godine u Splitu i baštinik je stoljetne tradicije puhačkih orkestara na širem dalmatinskom području. Utemeljen u danima Domovinskog rata, kako bi u skladu s okolnostima pridonio identitetu i profiliranju svih pozitivnih i humanih težnji, izrastao je u istaknutog promicatelja kulturnog života. Iako su na repertoaru različiti glazbeni žanrovi, Orkestar je najčvršće vezan uz hrvatsku glazbenu baštinu, poglavito onu dalmatinske provenijencije. Stotine ostvarenih koncerata svjedoče o reputaciji ansambla i daju čvrsta jamstva i nedvojbeno povjerenje u budućnost ovog elitnog glazbenog tijela. Zapovjednik Orkestra HRM je bojnik Milan Milas, a dirigent mo. Tonći Ćićerić.

Djelić atmosfere iz Preloga pogledajte u našoj fotogaleriji:

 

 

 

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More