Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

FOTO ‘Prijatelji’ zbrinuli još stotinjak štenadi, kujica i bolesnih pasa

Zbrinjavanje pasa u romskom naselju Piškorovec, 14.5.2024. | Foto: Sklonište za životinje Prijatelji Čakovec

Foto: Sklonište za životinje Prijatelji Čakovec

Volonteri Skloništa za životinje Prijatelji iz Čakovca u utorak su nastavili projekt zbrinjavanja pasa iz romskih naselja u Međimurju. Tako su u naselju Piškorovec zbrinuli stotinjak novih pasa, većinom kujice sa štencima, trudne kujice, štence te bolesne pse.

U cijelom naselju Piškorovec, nađena su tek tri psa koja su uredno cijepljena protiv bjesnoće, označena mirkočipom i kastrirana. Takve skrbnike ‘Prijatelji’ pohvaljuju i navode kao primjer drugima.

– Psi koji završavaju u romskim naseljima vrlo su često rezultat odbačenih štenaca skrbničkih životinja koje se dijele šakom i kapom po raznim oglasima, najčešće na društvenim mrežama. Na početku mali i slatki kao igračke djeci, kasnije budu prepušteni sami sebi u potrazi za hranom, zaklonom, puni parazita, u ovo vrijeme i prepuni krpelja. – navode iz Udruge.

Prijatelji životinja i prirode apeliraju na stanovnike da ne dovlače pse u naselja ako o njima ne mogu adekvatno brinuti. – To znači označiti ih mikročipom, cijepiti protiv zaraznih bolesti i bjesnoće, redovito ih čistiti od glista, buha i krpelja te kastrirati kako se ne bi nekontrolirano razmnožavali. Isto tako, pse treba i liječiti kad su bolesni, a u naseljima je vrlo često prisutna šugavost u pasa te razne virusne bolesti i bolesti koje prenose krpelji. Mnoge od tih bolesti mogu se i prenijeli s pasa i na ljude, a pogotovo djecu. – naglašavaju iz skloništa za životinje Prijatelji.

Veliki problem i dalje navode je višak štenaca, a pozivaju sve građane da ih ne poklanjaju nekontrolirano. Podsjećaju i da sukladno Zakonu o zdravlju životinja štenci koji se poklanjaju moraju biti mirkočipirani. Za kršenje su pripisane visoke kazne.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.