STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

FOTO | Premijer Plenković otvorio Riznicu Međimurja i obećao pomoć u sufinanciranju

Nakon što je proteklog vikenda manifestacijom Noć Riznice Međimurja za građane otvoren muzej nematerijalne kulturne baštine, danas je ovaj suvremeni turistički sadržaj i svečano otvoren.

Čast otvaranja pripala je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću koji je u svom govoru čestitao na realizaciji projekta te naglasio njegovu važnost.

Riznica je nastala u sklopu projekta Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine. Projekt koji je vrijedan 40,8 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano europskim sredstvima. Uz dodatne troškove koji su nastali, ukupna vrijednost radova penje se i do 45 milijuna kuna.

Stari grad Zrinski najvrijedniji je spomenik feudalne baštine u Hrvatskoj, a njegovu je povijest i važnost podsjetila ravnateljica Maša Hrustek Sobočan. Podsjetila je da se kompleks nalazi na listi zaštićenih kulturnih dobara od nacionalnog značenja za Republiku Hrvatsku.

Rekonstrukcija je trala gotovo četiri godine, a na radove se osvrnula direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović.

Revitalizacija Staroga grada najveće je ulaganje u kulturu u našem kraju, rekao je župan Matija Posavec. Podsjetio da je Rizinica otvorena u godini kada obilježavamo brojne jubileje vezane uz povijest.

Na županijski proračun otpada čak 15 posto sufinanciranja cijelog projekta što je svakako veliki teret.  Hrvatski sabor nedavno je odbio amandman za pomoć države, a na pitanje novinara ne zaslužuje li ovaj projekt dodatnu pomoć, premijer je rekao da projekt zaslužuje te istu i obećao.

Završnoj konferenciji projekta, između ostalih, nazočili su ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Dodajmo tome da je ranije u Županiji održan sastanak kojem su nazočili premijer i ministri te župan Matija Posavec sa zamjenikom Josipom Grivcem, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina te gradonačelnici Preloga i Murskog Središća Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak.

Predsjednik Vlade Plenković posjet Međimurju zaključio je obilaskom radova na rekonstrukciji i dogradnji Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu u Tehničkoj škola Čakovec.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More