STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

FOTO | Postavljeno spomen-obilježje Hanni Szenes, izraelskoj nacionalnoj junakinji koja je uhvaćena u Hrvatskoj

Hanni Szenes, izraelskoj nacionalnoj junakinji i židovskoj pjesnikinji koja je tijekom 1944. sudjelovala u spašavanju Židova iz okupiranog područja srednje Europe, povodom 100. ljetnice njezina rođenja, u Perivoju Zrinski postavljeno je spomen obilježje.

Otkrili su ga veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Ilan Mor, izaslanik ministra obrane i državni tajnik Zdravko Jakop, zapovjednik specijalnih snaga i vojnih učilišta general-bojnik Itai Veruv, predsjednik Židovske Općine Čakovec Andrej Pal, gradonačelnica Ljerka Cividini i župan Matija Posavec.

Hannu Szenes nacisti su  uhvatili upravo u jednoj od akcija spašavanja Židova, nedaleko od Podbresta. Odvedena je u budimpeštanski zatvor gdje je u nešto više od mjesec dana mučena i ubijena u svojoj 23. godini života. Za njom su na put bez povratka prema logorima krenuli i čakovečki i međimurski Židovi.

Njezina životna priča, priča je sudbine židovskog naroda. Priča je o stradanjima, ali i o otporu i ljudskoj hrabrosti, o pojedincima koji u najtežim povijesnim trenucima staju na čelo i uzimaju budućnost naroda u svoje ruke – rekla je Cividini. Istaknula je da je Čakovec u 2. svjetskom ratu izgubio zajednicu koja je obilježila njegov moderni razvoj.

Nadovezao i župan Posavec koji je također istaknuo važnost židovske zajednice u Međimurju, kako u povijesti tako i danas. Izrazio je i želju za još jačim povezivanjem s Državom Izrael na svim područjima.

Da su Hannin otpor i ustrajnost u borbi protiv nacističkog režima istinski primjer ljubavi i odanosti prema svojem narodu iz kojeg svi možemo naučiti rekao je izaslanik ministra obrane i državni tajnik Zdravko Jakop.

Važnost Hanne Szenes za Izrael i židovski narod, ali i važnost postavljanja spomen obilježja istaknuo je u svom govoru zapovjednik specijalnih snaga i vojnih učilišta general-bojnik Itai Veruv.

Otkrivanje spomen-obilježja bilo je dio trodnevne Memorijalne hodnje Izraelskih oružanih snaga na području Slovenije, Hrvatske i Mađarske, u povodu stote obljetnice. Sudjelovali su i pripadnici Oružanih snaga RH, a obišli su povijesne lokalitete kojima je prolazila Hannah Szenes u 2. svjetskom ratu prolazila. Hodnja je tako imala povijesno-edukativnu dimenziju, ali i dimenziju jačanja suradnje oružanih snaga dviju država, kao i prijateljskih odnosa.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More