Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

Otvorena metalska jezgra, znanstveno-istraživački centar vrijedan 35 milijuna kuna

Na prostoru bivše vojarne Međimurska županija osnovala i opremila Metalsku jezgru, prvu znanstveno-istraživačku ustanovu na području sjeverozapadne Hrvatske namijenjenu provođenju vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti.

Projekt je vrijeda oko 35,6 milijuna kuna, od čega je iz Proračuna Međimurske županije sufinancirano oko 4,3 milijuna, a preostali dio iz europskih fondova.

Širimo mrežu postojećih kontakata, ne samo na nacionalnoj već i na internacionalnoj razini. Predstavljamo Metalsku jezgru znanstvenim institucijama i razvojnim centrima radi razmjene iskustva i uspostave suradnje. Stvoreni su preduvjeti za Upisnik u znanstveno-istraživačke organizacije i akreditaciju laboratorija, što je neophodno za prijavu istraživačkih projekata i partnerstvo na znanstvenim projektima.“, pojasnio je ravnatelj dr.sc. Mario Šercer.

Za sada su zaposlene i voditeljice odjela dr.sc. Ivana Mihalic Pokopec i  dr.sc. Marina Grabar Branilović.

Laboratoriji su opremljeni najsuvremenijom opremom za 3D printanje kakve nema u zemlji, ali i šire. U suradnji s FSB-om Zagreb i tvrtkom Izit napravljen je 3D ispis plastičnog poklopca za medicinski robot Ronna koji se u KBC Dubrava primjenjuje u neurokirurškim operacijama te je napravljen 3D ispis metalnih dijelova u suradnji s tvrtkom HS produkti. Odrađeno je 3D skeniranje i izrada digitalnih modela skulptura Zrinskih i Frankopana akademskog kipara Štebiha.

– Napravili smo značajan iskorak i digli smo ljestvicu ulaganja u znanje i inovacije na visoku razinu.“, rekao je župan Matija Posavec.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.