Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

FOTO | Zavirite u novi muzej nematerijalne kulturne baštine – Riznica Međimurja

Međimurska županija dobila je još jedan suvremeni turističko-kulturni sadržaj.
Međimurska županija dobila je još jedan suvremeni turističko-kulturni sadržaj. Svoja vrata građanima je otvorila Riznica Međimurja, muzej nematerijalne baštine koji predstavlja povijesno blago i tradicijske vrijednosti našega kraja.

Riznica je smještena u rekonstruiranoj fortifikaciji Starog grada Zrinskih u čiju je obnovu uloženo 40,8 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano europskim sredstvima, a preostali dio iz županijskog proračuna.

Svečano otvorenje upriličeno je u sklopu manifestacije Noć Riznice Međimurja. Tako su muzej razgledali i prvi posjetitelji, a besplatno razgledavanje omogućeno je cijelog vikenda.

– Svi mi koji volimo naše Međimurje danas smo iznimno ponosni, ponosni jer smo u jedinstvenom prostoru obuhvatili međimursku povijest i vrijednosti, međimursko znanje i pamet, još jednom potvrdili sposobnost privlačenja europskih sredstava i očuvali ono najvrjednije što imamo, a to je naš identitet. – rekao je župan Matija Posavec.

Atraktivan, multimedijalni i interaktivni postav muzeja podijeljen je u dvije glavne cjeline koje nude spoj povijesne i kulturne baštine s najmodernijom tehnologijom. U prizemlju je postav pod nazivom „Stoljeće utvrde“ kojim se interpretira burna povijest fortifikacije čakovečkog dvorca, dok je na prvom katu smješten postav koji interpretira nematerijalnu baštinu Međimurja pod nazivom “Minijature”.

Velika očekivanja od novootvorenog muzeja ima ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan. Svečanom otvorenju nazočili su brojni uzvanici među kojima izaslanik i posebni savjetnik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića za kulturu Zdravko Zima, izaslanica ministrice kulture Vesna Pascuttini-Juraga, državna tajnica Ministarstva turizma i sporta Sandra Herman.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.