STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

(FOTO) Međimurje obilježilo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Dan je sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Pod nazivom ‘I u mom gradu Vukovar svijetli’ 29. obljetnica obilježena je jučer u Čakovcu u koordinaciji Udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije, Međimurske županije i Grada Čakovca, uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Kod spomen obilježja braniteljima u Perivoju Zrinskih izaslanstva i obitelji branitelja položila su vijence i upalila svijeće te je molitvom odana počast herojima koji su svoje živote položili na oltar Domovine.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. godine, a završila 18. studenog slomom obrane grada. I na prvoj liniji najveće i najkrvavnije bitke u Domovinskom ratu bili su međimurskih branitelji. Tih se dana i svojih suboraca prisjetio sudionik obrane Grada Heroja, Zvonko Horvatić.

– 18. studenog 1991. godine nakon višemjesečne opsade grada Vukovara i Borovog naselja, kad nam je ponestalo protuoklopnog naoružanja, morali smo položiti oružje. Nakon toga počeo je maskar i zvjerska ubijanja od strane JNA i srpskih paravojnih snaga. Nažalost, četiri naša prijatelja suborca iz zasebne postojbe Policijske uprave međimurske mučki su ubijena na Ovčari, šestorica su izgubila život u izravnim borbama u Vukovaru i Borovom naselju. Jedan se još uvijek vodi kao nestali. 36 branitelja je bilo ranjeno, a nas 26 završilo je u srpskim koncentracijskim logorima. – prisjetio se Horvatić.

Sjećanja i emocije s godinama ne blijede, a posebno su izražene u danima obljetnica. No, snažan je i ponos generacije koja je ostvarila višestoljetni san o samostalnosti Republike Hrvatske, istaknuo je.

Zahvalnost i poštovanje prema braniteljima vrijednosti su koje ne smijemo zaboraviti, kazao je župan Matija Posavec.

Položen je vijenac podno spomen ploče kod NK Sloga, a kolona sjećanja diljem Vukovarske ulice upalila je lampione kojima je u središtu rotora ispisano ‘Vukovar’. Sveta misa služena je u crkvi sv. Antuna Padovanskog.

 

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More