Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

FOTO Međimurci u Bečkom Novom Mjestu obilježili spomendan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana

Bečko Novo Mesto, obilježavanje pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, 28.4.2024. | Foto: Međimurska županija

Foto: Međimurska županija

U sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije, Međimurci su tradicionalno pohodili posljednje počivalište Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u austrijskom Bečkom Novom Mjestu gdje su hrvatski velikani 30. travnja 1671. godine, nezakonito optuženi i osuđeni, tragično i mučki pogubljeni. 

Počast slavnim ličnostima među ostalima odali su veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji Danijrl Glunčić, međimruski župan Matija Posavec, Družbe Braća Hrvatskog zmaja i Zmajskog stola Čakovec, Hrvatsko društvo u Gradišću uz Zrinsku gardu Čakovec.

Kako je naglašeno tijekom svečanosti, Zrinski i Frankopan izraz su povijesne istine te je njihova poruka kroz stoljeća vrijedna naše neprolazne zahvalnosti i sjećanja na velikane hrvatske povijesti koji su utrli put stvaranja današnje samostalne i europske Hrvatske.

Župan Matija Posavec zahvalio je Međimurcima koji su osobno stigli u Bečko Novo Mjesto, istaknuvši kako je uvijek zadovoljstvo kada se Dan Međimurske županije obilježava i izvan njenih granica. „Danas slavimo žrtvu Zrinskih i Frankopana, a želja nam je da sve lokacije vezane uz Zrinske i Frankopane dobiju oznaku kulturnih ruta Vijeća Europe“., objavila je Međimurska županija.

Komemorativnoj svečanosti nazočili su i predstavnici austrijsko hrvatske zajednice za kulturu i sport, gradišćanski Hrvati, predstavnici udruga iz Beča, Innsbrucka i Salzburga.

Misno slavlje u katedrali predvodio fra Ivan Herceg župnik župe Nedelišće, a misno slavlje uveličao je Župni zbor Župe Presvetog Trojstva Nedelišće uz vodstvo kantora Vladimira Mihaljevića.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.