Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

FOTO, AUDIO | 120 godina Knjižnice i čitaonice Grada Preloga: Ponosni smo na zajednicu koju smo izgradili

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, obilježavanje 120. rođendana, 30.10.2023. Foto: Željka Švenda/StudioM

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga svečanim je programom i uz izložbu proslavila 120. godina uspješnog postojanja.

Preloška je knjižnica posljednjih 10 godina doživjela revitalizaciju preseljenjem u novi prostor u prizemlju Muzeja Croata insulanus, a njezino osnivanje veže se uz pučku školu 25. listopada 1903. godine u vrijeme mađarizacije. Najprije je djelovala kao čitaonica, knjižna građa nije se posuđivala, a tadašnja je vlast njezinu potrebu stavila pod upitnik već zbog pojave tada novog medija, televizije.

Zanimljivu crticu iz povijesti izdvaja ravnateljica Maja Lesinger: 

No, ni danas ovaj tradicionalni mediji, ni kasnije internet, nisu potisnuli pisanu riječ. Štoviše, knjižnica je rasla prigrlivši pojavu novih tehnologija i prateći zahtjeve publike. Dokaz su tome i nagrade, pa su tako u Prelogu ponosni na titlu  Knjižnica godine koju je Hrvatsko knjižničarsko društvo dodijelilo 2017. godine, dok je tri godine kasnije osvojila međunarodnu EIFL nagradu za inovativnost.

Da se knjizi u njenom prvotnom formatu najrađe vraćamo dokaz je i više od 1000 članova preloške knjižnice svih generacija pa i s područja gotovo cijelog donjeg Međimurja, zbog čega već i u ovom prostoru polako žude za proširenjem.

Novo proširenje planira se na postojećoj lokaciji, a podršku će i ovog puta dati Grad Prelog, obećao je gradonačelnik Ljubomir Kolarek:

Na prigodnoj svečanosti u multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus na obljetnici i uspješnom radu Knjižnici je čestitala i voditeljica Službe za arhivsku i knjižničnu djelatnost Ministarstva kulture i medije Ivona Despot.

Grad će prigodan poklon Knjižnici uručiti za Svetog Nikolu, obećao je gradonačelnik, a dok je Knjižnica sebi ispunila rođendansku želju pa je uz svečanost otvorena izložba ‘Zaboravljeni dnevnik’ autora Zdenka Bašića, a slavljenička je večer zaslađena i tortom.

Pogledajte našu fotogaleriju:

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.