Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

FOTO, AUDIO | Do 3. prosinca razgledajte godišnju izložbu naših likovnih umjetnika

U multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata Insulanus do 3. prosinca razgledati možete godišnju izložbu članova Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog.

Pandemija nije zaustavila umjetnike čija je kreativnost i ove godine iznjedrila 30 novih djela koje Udruga s ponosom predstavlja publici. Radovi su djelo šesnaestorice autora. Predgovor za izložbu napisala je povjesničarka umjetnosti Marta Horvat, a otkrila nam je detalje:

– Imamo različite i tehnike i stilova, a specifičnost izložbe jest upravo to da prikazuje tu različitost. Imamo čak dva autora koji rade u skulpturi, zatim neki koji na dvodimenzionalnoj plohi zalaze u prostore reljefa. Zatim neki koji su slični čisto po atmosferi koji slažu na slikama, a neki nekako izdvajaju tehnikama koje koriste tako recimo Franjo Ružman tradicionalno radi na tragu naivne umjetnosti i slika uljem na staklu, Marija Maltar koja slika voskom ili Zvonimir Dolenec koji je osmislio svoju ‘3S tehniku’.

Uz spomenute, radove su izložili i Mirjana Klobučarić, Franjo Mustač Medarov, Jelena Kramar, Pavao Ružman, Zvonimir Dolenec, Damir Šalari, Miljenko Kranjčec, Stjepan Šarić, Mirjana Varga, Stanko Padarić, Stjepan Kerovec, Vera Lipović i Slavko Dukić.

Udruga broji petnaestak stalnih članova, a dodatnu motivaciju za kreativnost pronalaze u druženjima i izletima, kaže predsjednica Kristina Jančec.

– Snimao se video o udruzi gdje su se predstavili pojedini članovi. U planu je i izlet, kao i svake godine, ali sad je pitanje hoće li se to ostvariti. Izleti su tako osmišljeni da pogledamo različite druge izložbe, upoznajemo se s drugim umjetnicima što onda doprinosi radu svakog umjetnika.

Likovna udruga donjeg Međimurja sada već tradicionalno svoj godišnji presjek publici predstavlja u preloškom muzeju. Ova je izložba ujedno otvorena u sklopu manifestacije Priločki velikani.

Do kraja jeseni ravnateljica Muezja Croata insulanus Iva Kožnjak najavljuje još dvije izložbe.

– Nakon ove izložbe, 26. studenog slijedi izložba mlade međimurske autorice, Mirne Žerjav koja upotrebljava zapravo uporabne predmete na malo drugačiji način. Stvara apstraktne slike ikonceptualnu umjetnost pa će vrlo zanimljivo biti vidjeti njezine radove. A nakon toga učenička izložba sa Srednjom školom Prelog kroz projekt “Škola u muzeju” gdje smo održavali keramičke radionice. Mentorica je bila Neda Mađar te je učenike, profesoricu Kristinu Jančec i mene uputila u rad s keramikom, korak po korak. Imali smo nekoliko radionica, a krajnji produkt ćete moći vidjeti na izložbi. – poručila je ravnateljica Muzeja.

Fotografije s otvaranja pogledajte u galeriji:

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.