Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Filip Ude sedmi na svijetu: Presretan sam, živim za gimnastiku, nadam se da ću što duže izdržati

Filip Ude / Svjetski gimnastički kup Osijek, 2021 / Foto: HGS

Filip Ude / Foto: HGS

Hrvatski gimnastičar Filip Ude sedmi je konjaš svijeta! 35-godišnji Čakovčanin u svom četvrtom svjetskom finalu i na čak 11. SP-u ocijenjen je sa 13.833 za vježbu sa startom 6.1, no skupo ga je stajao pad s konja s hvataljkama.

Svjetski prvak na konju s hvataljkama je Amerikanac Stephen Nedoroscik sa 15.266 bodova, dok su srebro podijelili Kinez Hao Weng i Japanac Kazuma Kaya (14.900).

Finale je kasnilo više od pola sata, pa čudi što nitko od finalista svoju vježbu nije odradio na maksimalnom nivou.

„Dugo smo čekali, ohladili smo se jako. 40 minuta smo čekali na propuhu, bilo nam je hladno. Ali, svi smo bili u istom košu. Svima su uvjeti bili isti. Nitko nije danas briljirao na konju. Osim Amerikanca, iako ni on nije napravio vježbu kak’ spada, svi smo nešto kiksali. Ja sam se, bez obzira na to kašnjenje, odlično osjećao. Nisam osjećao nikakav veliki pritisak, htio sam samo svoje odraditi. Super sam krenuo, osjećao sam se kao pero lagan, pun snage. Konj je jako sklizak. Meni je jako sklizak. I taman sam stavio ruku ne na med, nego na magnezij i na žalost, malo mi je trznula ruka, poskliznuo sam se, izgubio sam ravnotežu i to sve u sekundi se dogodilo i na žalost nisam odradio cijelu vježbu. Jednostavno, nisam dobro namazao konj s medom.“, javio se Filip nakon finala.

Za medalju je trebalo minimalno 14.900 bodova, što je našem najboljem gimnastičaru bilo dohvatljivo, ako se uzme u obzir da je u kvalifikacijama sa startom 6.0 dobio 14.866.

„Sad, da li bi bilo dovoljno za medalju ili ne, ne znam. Mogu i drugi tako razmišljati ‘da sam napravio sve’… Pustimo sad to. Ja sam presretan. Sa 35 godina biti 7. na svijetu… Ponosan sam na sebe što sam odradio ovo Svjetsko kako sam planirao, kako sam si zamislio, a to je da uđem u finale. U finalu je uvijek sve moguće, na žalost ovaj put mi nije bilo suđeno. Ali, imam još motiva, volje, želje. Druge godine se nadam da ću pojačati vježbu s „Busnarijem“, da budem još konkurentniji i da se mogu boriti sa svima. Veselim se sljedećim natjecanjima. Volim to. Volim gimnastiku, živim za gimnastiku. Nadam se da ću što duže izdržati.“, poručio je srebrni olimpijac, bivši svjetski doprvak i dvostruki viceprvak Europe.

Danas je u Kitakyushuu bio talijanski dan. Prvo je Nicola Bartolini donio svojoj zemlji prvo svjetsko zlato na parteru ikada (14.800). Ubrzo potom čak dva Talijana bila su na postolju karika koje je osvojio Kinez Xingyu Lan (15.200). Srebrni je bio Marco Lodadio (14.866), a brončani Salvatore Maresca i Rus Grigorij Klimentev (oba 14.833).

Nije to bilo sve, jer Asia D’Amato viceprvakinja je svijeta na preskoku (14.083). Slavila je olimpijska pobjednica, Brazilka Rebeca Andrade (14.966), dok je brončana Ruskinja Angelina Melnikova (13.966), višebojska prvakinja na ovom SP-u.

Dvovisinske ruče pozlatila je Kineskinja Xiaoyuan Wei (14.733), srebrna je Andrade (14.633), a brončana Kineskinja Rui Luo (14.633).

Danas je na Svjetsko prvenstvo u Kitakyushu otputovala i naša reprezentativka Lana Sambol s trenericom Nikom Robertom Crevatini i vrhovnom sutkinjom Mirjanom Starčević Bosnar. Nju sljedećeg tjedna čeka SP u ritmičkoj gimnastici.

Naša sportska gimnastika okreće se nacionalnom prvenstvu u svim kategorijama kojemu je od 29. do 31. listopada domaćin osječka dvorana Gradski vrt. Prijavljen je rekordan broj sudionika, među kojima su i naši najbolji reprezentativci.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.