Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Filip Ude ostao bez finala na Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu

Filip Ude, kvalifikacije SP Antwerpen, 2023 | Foto: HGS: Slobodan Kadić

Filip Ude, kvalifikacije SP Antwerpen, 2023 | Foto: HGS: Slobodan Kadić

Hrvatski gimnastičar i srebrni olimpijac Filip Ude nije se uspio plasirati u finale Svjetsko prvenstva u Antwerpenu. Čakovčanin je zbog pada s konja s hvataljkama s ocjenom 13.133 (5.7) završio je nastup na svom 13. SP-u u karijeri.

Prije čak 20 godina Ude je kao 17-godišnjak imao premijeru na SP-u. I sa 37 na leđima došao je spreman na SP, no dogodila mu se tehnička pogreška koja mu je oduzela mogućnost ulaska u finale.

„Ne mogu reći da sam zadovoljan jer sam pao i nemam šanse za finale. Sve je dobro išlo i na 7. elementu sam zapeo. Imao sam snage, dobro je išlo, ali napravio sam tehničku grešku. Ruku sam postavio nekoliko centimetara krivo, tamo gdje nisam trebao i taman mi je tu bila hvataljka i nisam se mogao iščupati iz te pozicije. Ne znam kako mi se to dogodilo, prvi put sam zeznuo na tom elementu od kada smo došli u Belgiju. Nisam ni pomislio da bi se tu moglo nešto dogoditi. Ali, to je konj s hvataljkama. Možeš 100 vježbi napraviti, ali 101. padneš“, pričao je nakon kvalifikacija Filip Ude kojega neulazak u finale neće izbaciti iz olimpijskih tračnica.

„Na dobrom sam putu, još vrijedim, svi mi kažu da još jako dobro izgledam na spravi. Ništa, malo ću se odmoriti i kreću pripreme za dodatne olimpijske kvalifikacije za koje ću pojačati vježbu. Nastupiti ću na  sva četiri Svjetska kupa na kojima se lovi Pariz. Moram ubaciti element „Busnari“, jer s njim sam onda stvarno konkurentan i ako napravim ne moram se bojati da će biti mala ocjena. Na žalost tako je ispalo ovdje. Glavu gore i idemo dalje.“

Filip Ude, kvalifikacije SP Antwerpen, 2023 | Foto: HGS: Slobodan Kadić
Filip Ude, kvalifikacije SP Antwerpen, 2023 | Foto: HGS: Slobodan Kadić

Prije nastupa rekao je „došao sam vidjeti koliko mi još fali ili ne fali u utrci za Pariz“.

„Po ovoj ocjeni puno fali, ali ja znam da mi ne fali puno da sam među prvih 8 na svijetu. Još uvijek vrijedim za prvih 8. Znam to. Zadnja dva SP-a bio sam finalist, želio sam jako biti i treći put za redom, ali na žalost, ovo je sport. Svi bi mi bili prvi, ali kako moj trener kaže ‘ako se trudiš, radiš, vjeruješ, praznik će doći i u tvoju ulicu’. S time se cijelu karijeru vodim. Znam što mi još fali, gdje sam i niš’, idem trenirati.“

Puno je on „praznika“ imao u svojoj karijeri. Osvojio je sve velike medalje – olimpijsko srebro 2008., svjetsko 2014., europska 2008. i 2020., mediteransko 2009., europsko juniorsko 2004….

„Želja mi je izgurati još jedan olimpijski ciklus, do Igara u Los Angelesu. Kad sam bio mali rekao sam da želim ići na 4 OI. Tri sam odradio. Osvojio sam sve što sam htio, još mi nedostaju te jedne OI. To me tjera dalje. Osjećam da mogu još puno dati, još osvojiti neku veliku medalju. Dok god vjerujem u to, dok god treniram, dok sam zdrav, težiti ću tome. Neću se za 10 godina okrenuti i reći si ‘mogao si još 3-4 godine biti na tom nivou, a nisi. Rekao sam da će me s tog konja lopatom vaditi van“, kroz smijeh je poručio Filip Ude.

U igri je za finale Svjetskog prvenstva je aktualni europski prvak i olimpijski viceprvak Tin Srbić! Nakon 4 od 6 kvalifikacijskih skupina naš gimnastičar na preči drži 4. mjesto s ocjenom 14.433 (start 5.9).

Biti će ovo psihološki teško čekanje za Tina Srbića budući da će se konačni rasplet finalista znati tek sutra oko 14 sati. Nakon što je odradio vježbu do kraja dana „preživio“ je Amerikance, Kineze, Australce, Nizozemce, Litavca, Španjolce… Sutra će mu glavna prijetnja biti Talijani i Cipranin.

„Strašno sam zadovoljan sa sobom, sa svojim pristupom, sitnicama i detaljima s kojima sam se izborio. Čak 40 minuta sam čekao od zadnjeg zagrijavanja do samog nastupa. Prerano su nas povukli iz trening dvorane, pa smo se hladili u hodniku… Već sam sam u sebi znao da ako kako treba napravim prvi dio vježbe, ovaj najteži, onda element „hvast“ nema smisla raditi, jer mi je stvarao prevelik stres, previše je crpio iz mene snagu i mentalnu i fizičku, a prelagan je element. Jednostavno s te tehničke strane nekada mozak odluči da nešto ne ide, da se pokvari osjećaj. Osim toga, izvedba je bila idealna, ukopan saskok, sve kombinacije lijepe, ali suci su odlučili da taj jedan Tkachev nije pruženi nego sklonjeni i tu sam izgubio dvije desetinke.“

Tin Srbić, kvalifikacije SP Antwerpen, 2023 | Foto: HGS: Slobodan Kadić
Tin Srbić, kvalifikacije SP Antwerpen, 2023 | Foto: HGS: Slobodan Kadić

Zato startna ocjena nije bila 6.1 nego 5.9. Trener Lucijan Krce uložio je prigovor na početnu ocjenu, no suci je nisu prihvatili.

„Ja osobno bih tako sudio uvijek. To je realno. Ali, znam da tako ne sude svima. Malo se ta strogoća testira na meni. Iskreno, ne znam zašto, ali neću se žaliti na suce. Ima još puno do kraja. Ocjena je OK. Do sada na niz Svjetskih prvenstava ta ocjena je bila dovoljna za finale. Uvijek su bila ispred mene dva Japanca, kao što su i sada. Uvijek je tu taj Kazahstanac Karimi koji u kvalifikacijama napravi idealno, kao sada. Ništa, sada je igra čekanja. Nemam si što zamjeriti. Ni trener ni ja. Ovo je najveće moguće natjecanje, kvalifikacije za OI, a mi smo odradili posao i to nakon svih onih promjena pravilnika, nakon ozljeda… Za mene je ovo pobjeda“, u dahu će Tin.

„Ne znam kako će i što ispasti. Nadam se najboljem. Ovo je ogroman zalog za dalje. Više ću znati reći kad završe kvalifikacije.“

Tin Srbić, kvalifikacije SP Antwerpen, 2023 | Foto: HGS: Slobodan Kadić
Tin Srbić, kvalifikacije SP Antwerpen, 2023 | Foto: HGS: Slobodan Kadić

Hoće li rasplet pratiti u dvorani ili je to ipak previše stresno za njega?

„Ne, neću biti cijeli dan u dvorani, puknuo bih. Gladan sam, nisam praktički ništa ni jeo. Idem s Fićom nešto pojesti. Žao mi je zbog njega. U dobroj je formi i znam da je jako želio dobar nastup na SP-u. Ali, idemo obojica dalje, spremamo se za dalje. Ovom prilikom bih samo htio izraziti sućut našem kolegi Aurelu Benoviću zbog gubitka majke. Nadam se da moji dobri nastupi barem 0,1 posto utječu na njega i želim mu da iz svega toga izađe što jači“, poručio je Tin.   

Sutra od 16 sati u 1. kvalifikacijskoj skupini nastupiti će naša jedina ženska predstavnica u Antwerpenu, Tina Zelčić na gredi.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.