Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

U manje od mjesec dana čak 50 zaraženih, Smilović: Postoji lokalna transmisija

Višnja Smilović, voditeljica Odjela epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije

Od početka epidemije u Međimurskoj županiji novim koronavirusom zaražene su 63 osobe, no njih čak 50 u posljednjih mjesec dana, istaknula je na konferenciji za medije voditeljica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Višnja Smilović te dodala da postoji lokalna transmisija.


Od 10. kolovoza do danas zabilježeno je 50 novozaraženih virusom COVID-19, dok je od ožujka do kolovoza bilo njih 13, kazala je Smilović te istaknula da se radi o velikom porastu boboljelih. Većina je povezana s ljetovanjima, hodočašćima ili su povratnici iz inozemstva. Ipak, u nekoliko slučajeva nije poznato gdje su se osobe zarazile, a prema tom kriteriju, u našoj županiji imamo lokalnu transmisiju, kazala je.

Epidemiološka situacija ipak je povoljna, no da bi takva ostala potrebno je da ostanemo odgovorni. Prije svega, to podrazumijeva osobnu higijenu, nošenje maski te držanje fizičke distance. Veliki dio odgovornosti u ovom trenutku snose organizatori javnih okupljanja koja se trenutno i ne preporučuju. Takva su događanja do 15. rujna moguća samo uz suglasnost Županijskog stožera te preporuke i mjere koje propisuje Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije.

No, kako županijski zavod slijedi preporuke nacionalnog, Smilovićje  organizatorima skrenula pozornost na pitanja koja šalju svakodnevno šalju, a čiji se odgovori već lako mogu pronaći u objavljenim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Višnja Smilović, voditeljica Odjela epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije
Višnja Smilović, voditeljica Odjela epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije

U Međimurskoj županiji trenutno je 25 aktivno oboljelih.

Proteklog dana dvije su novooboljele osobe, a pet se oporavilo. U samoizolaciji je 248 osoba, 12 manje nego jučer. Danas je uzeto 110 uzoraka od čega je 11 negativno, a ostalih 99 su u obradi. Do sada je učinjeno ukupno 3964 testiranja.

 

Konferencija za medije pred početak nove školske godine:

https://www.facebook.com/studiom.hr/photos/a.508092575919791/3441257279269958

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.