Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

Dostojanstevno i ponosno obilježen Spomendan oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja

Spomendan oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja, Čakovec, 17. rujna 2023. / Foto: Međimurska županija

Odavanjem počasti hrvatskim braniteljima i svečanom akademijom obilježen je 17. rujna – Dan oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja.

Dostojanstveno i ponosno obilježen je jedan od najvažnijih datuma novije povijesti našega kraja, na čijim je temeljima u konačnici i stasala Međimurska županija kao dio samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Oslobođenjem čakovečke vojarne Međimurje je prije 32 godine postalo prvi oslobođen kraj u Hrvatskoj. Odlukom Skupštine Međimurske županije 17. rujna slavi se kao spomendan.

“Nakon osvajanja svih vojnih objekata na našem području, postali smo prvi oslobođeni teritorij – Županija u Republici Hrvatskoj, svoj smo teritorij obranili bez ičije pomoći, i možemo s ponosom reći kako se Hrvatska počela oslobađati sa sjevera – iz našeg Međimurja“ rekao je na svečanoj akademiji Zdravko Holcinger, zapovjednik blokade čakovečke vojarne.

Više od osam tisuća Međimurci branilo je Domovinu na ratištima diljem zemlje. „Svi vi koji ste danas ovdje bili ste svjedoci najsvjetlije međimurske povijesti, i iako su prošle 32 godine, sjećanja ostaju – sjećanja koja nosite u svojim srcima i koja prenosite na generacije koje dolaze iza vas. To je nemjerljiva uspomena na nešto što se zove ponos i pobjeda,“ poručio je međimurski župan Matija Posavec.

Na važnu ulogu Međimuraca u Domovinskom ratu u svojim su se govorima osvrnuli izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Srpak te izaslanik predsjednika Vlade RH Ljubomir Kolarek.

„Oslobađanjem Međimurja, preuzimanjem vojarne i karaula, Hrvatska vojska došla je do vrijednog oružja i opreme koje se kasnije koristilo u obrani Hrvatske tijekom jeseni i zime 1991. godine, a kasnije i u oslobodilačkim operacijama Bljeska i Oluje,“ rekao je general bojnik Krešo Tuškan te zahvalio braniteljima i njihovim obiteljima na žrtvi.

Izaslanstva državnog vrha, Županije, Hrvatske vojske, međimurske policije, braniteljskih udruga položila su vijenac i upalila svijeće kod spomenika poginulim i nestalim braniteljima u Perivoju Zrinskih, sveta misa služena je u župnoj Crkvi svetog Nikole biskupa, a svečana akademija održana je u Katoličkom domu.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.