STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Digitalna 16. Noć muzeja u Međimurju

Prema odluci Hrvatskog muzejskog društva 16. Noć muzeja u petak, 29. siječnja bit će održana kao Digitalna Noć muzeja.

Odluka je uvjetovana epidemiološkim uvjetima vezanim uz pandemiju virusa COVID-19 stoga će muzejska publika na ovogodišnjoj Noći muzeja moći virtualno uživati u pripremljenim događanjima.

Muzej Međimurje Čakovec

Muzej Međimurja Čakovec za ovogodišnju je manifestaciju pripremio virtualno otvorenje izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“. U petak s početkom u 17 sati na svojoj Facebook stranici prikazat će video sa snimkama nastanka izložbe, raspored i detalji postava izložbe, prezentacija IT opreme na izložbi, a sve će u pratiti objašnjenja kustosica.

Kroz blagdane je privedeno kraju postavljanje izložbe na novouređenom 2. katu JI krila palače Staroga grada. Izložba na temu poznate povijesne čakovečke obitelji Zrinski sada je postala i dio stalnoga postava Muzeja.

Izrađene su nove vitrine i postamenti, osmišljen je izložbeni koncept koji elaborira život obitelji Zrinski kroz političke i vojne teme te teme iz svakodnevnoga života poput djetinjstva i obrazovanja, prehrane i blagovanja, mode i odijevanja, položaja žena, književnoga stvaralaštva i slično. Hrvatski povijesni muzej posudio je primjerke hladnoga i vatrenog oružja iz 16. i 17. stoljeća, kao što su puške, kubure, mačevi i samostrel.

U sklopu izložbe dostupne su hologramske naočale i tableti s aplikacijom pomoću koje posjetitelji mogu kreirati izgled čakovečkoga Starog grada prema originalnom tlocrtnom predlošku iz 17. stoljeća. Tu je i aplikacija s dodatnim sadržajima o rodoslovlju obitelji Zrinski i njihovim biografijama. Za potrebe izložbe sašivene su i replike povijesnih kostima grofa Nikole VII. Zrinskog i njegove žene grofice Sofije Löbl.

Na izložbi su radile kustosice Ana Šestak, Magdalena Vrbanec i Maša Hrustek Sobočan.

Za Noć muzeja masovne posjete nisu moguće, no već od idućeg dana izložbu možete pogledati pojedinačno ili u manjem broju.

Muzej Croata insulanus Grada Preloga

Muzej Croata insulanus pripremio je izložbe vezane uz lokalnu povijest i umjetnost, a virutalno otvorenje pratite OVDJE.

Kroz stoljeća, Međimurjem su harale epidemije koje su zahvatile i Prelog. Kao i danas, zatvorene su bile škole, crkve, gostionice, bila su onemogućena okupljanja većeg broja ljudi… Vrlo veliki broj stanovnika Međimurja u drugoj polovici 19. stoljeća i prvoj polovici 20. stoljeća bilo je zaraženo trahomom, očnom bolesti. Slijedom toga u Prelogu je 1894. godine otvorena Očna bolnica za trahom koja je radila sve do 1963. godine, u zgradi današnje Gradske uprave i kraće vrijeme na prvom katu Muzeja. Kroz izložbu posvećenu Očnoj bolnici za trahom može se pratiti osnivanje, rad i sudbina bolnice.

U digitalnom obliku, kao i u stalnom postavu, Muzej predstavlja izložbu međimurskih slikara, Vladimira Meglića, Franje Ružmana, Željka Kipke, Mladena Palića i Pavla Ružman iz privatne kolekcije „Pohižek“.

Izložbe se mogu razgledati od 1. do 26. veljače.

KUU Zvon: Noć muzeja u Etno zbirci

Kulturno-umjetnička udruga Zvon Noć muzeja održat će u izlogu Etno zbirke u Maloj Subotici. Bit će postavljena prigodna izložba fotografija pod nazivom ‘Foto vremepolov 25 godina KUU Zvon’. Izložba će biti otvorena do kraja veljače.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.