Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

Zbrajaju se štete nove katastrofe pomora pčela, izgubljeno više od 300 zajednica

Nova katastrofa pomora pčelinjih zajednica potresla je Međimursku županiju. Prijave je podnijelo dvadesetak pčelara s područja općine Gornji Mihaljevec, dio i s područja Općine Lopatinec, a brojke za sad govore da je izgubljeno više od 300 pčelinjih zajednica.

Uzrok nove katastrofe je tretiranje uljane repice s dozvoljenim sredstvom, ali na krivi način.

Konferencija je održana na imanju pčelara Mladena Mikulana u Gornjem Mihaljevcu koji je u suzama stao pred novinare. Izgubio je 24 pčelinje zajednice, a svaka broji po 50 tisuća pčela, šteta je veća od 6 tisuća eura.

Treći je to pomor pčela u protekle tri godine, a institucije ne rade svoje posao, poručio je predsjednik Udruge pčelara Međimurske županije Agacija Željko Trupković. Rekao je da nemaju ni podatak je li ikada itko kažnjen i kolikom svotom za počinjeno ovakvo nedjelo.

Međimurje nije izolirani slučaj kroz ove godine, pomora počela bilo je i diljem zemlje, rekao je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet. Dodao je da ne žele propast ratara, već suradnju i prijeko potrebne edukacije kako se ovakve strahote više ne bi događale.

Punu podršku dao je župan Matija Posavec, pozvavši institucije koje su, ‘po riječima predsjednika Agacije Trupkovića zakazale, da se ‘izvole trgnuti i raditi svoj posao’.

Više o svemu donosimo u informativnom programu.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.