Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

Dani HURiN-a: O sadašnjosti i budućnosti lokalnog radija, medija kojem se i dalje najviše vjeruje

Medijske slobode, neovisnost i pluralizam važne su za cjelokupno društvo, a visoko povjerenje javnosti koje uživa radio jamac su daljnjem promicanju tih ključnih vrijednosti.

U Svetom Martinu na Muri otvoreni su Dani HURiN-a, jedino strukovno okupljanje radijskih nakladnika u Hrvatskoj. O sadašnjosti i budućnosti lokalnih radijskih postaja razgovara više od 200 predstavnika lokalnih radijskih postaja i regulatornih agencija, stručnjaci iz radijske industrije te predstavnici akademske zajednice i resornog Ministarstva kulture i medija.

Dane HURiN-a otvorila je Jasna Vaniček Fila, ravnateljica Uprave za medije Ministarstva kulture i medija koja je podsjetila koliko je radio vjerodostojan medij.

U svibnju ove godine počeli smo izradu Nacionalnog plana razvoja kulture medija od 2022. do 2027. godine i istraživanje Fakulteta političkih znanosti pokazuje da 47,2 % mladih najviše vjeruje radiju. U današnjem moru informacija vrlo je važno da slušatelji dobiju pravu informaciju” – poručila je Vaniček Fila.

Dodala je kako su medijske slobode, neovisnost i pluralizam važne  za cjelokupno društvo, a visoko povjerenje javnosti koje uživa radio jamac su daljnjem promicanju tih ključnih vrijednosti.

Ove je godine na Danima HURiN-a naglasak stavljen na prilagodbu novom Zakonu o elektroničkim medijima, DAB+ tehnologiji, budućnosti radija kao medija. Razmatraju se i posljedice pandemije koronavirusa na stanje u radijskoj, kulturnoj i kreativnoj industriji.

Hladan tuš zbog drastičnog poskupljenja energenata nije nam dozvolio da se radujemo popuštanju pandemije izazavane COVID-om 19. Valja podsjetiti da je radio skoro pa jedina industrija koja radi i proizvodi 24 sata dnevno. Naši odašiljači i tehnika rade puna 24 sata bez gašenja i to u službi javnosti, pa su naši troškovi neusporedivi u odnosu na druge konkurentne elektroničke medije.  Zato imamo još više potrebe ukazivati na probleme koji nas koče u radu,” izjavio je Željko Švenda, predsjednik HURiN-a i direktor radija Studio M.

I predsjednik Vijeća za elektroničke medije i ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac istaknuo je kako proces prilagodbe elektroničkih medija na novi Zakon o elektroničkim medijima prate i ostali izazovi. “Moramo razmisliti kako i na koji način pomoći jedni drugima te vidjeti kako poslovati u ovim ekstremnim poslovnim uvjetima. Jer visoka cijena energenata doista posebno pogađa radijsku industriju s obzirom na to da ništa ne troši toliko struje koliko odašiljači,” poručio je Popovac.

Neizbježni su na Danima HURiN-a razgovori i o DAB+ tehnologiji, no nema bojazni za gašenje FM radija, poručio je u ime partnera Dana HURiN-a,  Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, ravnatelj HAKOM-a Miran Gosta.

Unatoč pokrenutom komercijalnom radu digitalnog radija u studenom 2021. godine, trenutno u Hrvatskoj nema planova za gašenje FM tehnologije. Rad FM-a i DAB-a je komplementaran, koriste različite frekvencijske pojaseve pa nema potrebe da se u budućnosti FM gasi,” poručio je Gosta.

Na Danima HURiN-a večeras će biti dodijeljene i nagrade najuspješnijim novinarkama i novinarima te emisijama  lokalnih radijskih postaja. Organizator Dana HURiN-a je Hrvatska udruga radijskih nakladnika. Partneri su Zaklada Konrad Adenauer, HAKOM – Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti te HDS- ZAMP.

Pogledajte našu fotogaleriju:

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.