Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Danas se slavi blagdan svetog Martina i Martinje

Blagdan je svetog Martina, zaštitnika vinara i vinogradara, a slavi se diljem Europe u skladu s tradicijom ili mnogim običajima 11. studenog jer je na taj datum 397. godine pokopan Sveti Martin iz Toursa.

S blagdanom svetog Martina slavi se i „Martinje“, pradavni pučki običaj prevođenja mošta u mlado vino ili takozvano ‘krštenje vina’. Slavi se u čast upravo svetog Martina, rimskog viteza iz pokrajine Savarije, u današnjoj Mađarskoj, koji je bio poznat kao blag i milosrdan čovjek. Završio je vojnu službu, no zaredio se i godinama djelovao u samostanu u Galiji, u Poitiersu, nakon čega je izabran za biskupa Toursa. Posvećen je 370. godine. Pokopan je 11. studenog 397 godine, što je dan koji se slabi kao njegov spomendan.

Običaj proslave Martinja slavi se u cijeloj Hrvatskoj, no posebno se njeguje u našim krajevima na samom sjeveru i sjeverozapadu zemlje koji obiluju vinogradima. Ceremoniju krištenja mladog vina ne prolazi bez dobre kapljice, ali i bogate trpeze. U čaše se toči mlado vino koje zbog slatkoće i posebnog okusa ima mnoge poklonike, a prijatelji i gosti druže se u vinskim podrumima i konobama, uz priče o nastanku vina te dragocjene kapljice.

Za ‘martinjske zabave’ pripremaju se i  posebna jela, najčešće martinjska guska s mlincima, i peče martinjski kruh ili posebna pogača. Iako se običaji se razlikuju od kraja, tradicija se njeguje i ‘Martinje’ slovi za jedan od najveselijih blagdana.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.