STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Crveni križ naglašava važnost koordinacije humanitarnih aktivnosti: Ova kriza neće trajati samo danas i sutra

Stožer civilne zaštite Međimurske županije na konferenciji za medije potvrdio je da u našem kraju nije bilo ozbiljnijih oštećenja uzrokovanih potresom.
Josip Grivec, načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije, press konferencija, 30.12.2020.
Josip Grivec, načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije, press konferencija, 30.12.2020.

Provjerena je infrastruktura javnih objekata, zdravstvenih ustanova, domova za starije i nemoćne, kao i stanje na hidrocentralama, kazao je načelnik Josip Grivec.

A Međimurje pokazalo veliko srce i uključilo se u akciju pomoći stradalima na području Sisačko-moslavačke županije koja je bila epicentar razornog potresa.

Društvo Crvenog križa Međimurske županije u suradnji sa Međimurskom županijom uspostavio je logistički centar u dvorani MESAP u Nedelišću. Donacije se primaju svakog dana od 9 do 18 sati. Prikupljene stvari volonteri pakiraju u obiteljske pakete te će se organizirano distribuirati na područje Petrinje, Gline, Siska i ostalih okolnih naselja koja su pogođena potresom, kazao je ravnatelj Društva Kristijan Valkaj. Izvijestio je da, prema trenutnim informacijama s terena, nema potrebe za hranom, higijenskim potrepštinama i odjećom, ali će biti potrebno u kasnijem periodu zbog čega naglašava važnost koordinacije humanitarnih aktivnosti.

– Ova kriza neće trajati samo danas i sutra, već i naredni tjedan i mjesec, vjerojatno i mnogo dulje. Stoga će se sve potrebne stvari skladištiti u logističkom centru gdje će se sortirati i ravnomjerno rasporediti te distribuirati onima kojima je potrebno.“

 

Kristijan Valkaj, ravntelj Društva Crvenog križa MŽ, konferencija za medije 30.12.2020.
Kristijan Valkaj, ravntelj Društva Crvenog križa MŽ, konferencija za medije 30.12.2020.

Iz istog razloga građane su poziva da put pogođenih područja ne kreću samoinicijativno, već da sve donacije i odlasci budu koordinirani preko Crvenog križa.

– Zadnja informacija s terena je da se formirala kolona šlepera i kombija s humanitarnom pomoći te je došlo je do određenog zagušenja. Stoga, kolko god kao individua željeli pomoći, možemo time napraviti više štete nego koristi, kazao je te pozvao sve koji žele pomoći da se jave Crvenom križu.

POVEZANE VIJESTI

Županijski Crveni križ sutra šalje svoj interventni tim u Petrinju gdje će prema za sad planiranom ostati tri dana, a s njima u koordinaciji djelovat će se na terenu i slati pomoć.

Pomoć i trenutno pružaju udruge iz gotovo svih općina i gradova, poduzetnici i pojedinci. Poljoprivrednici su se okupili i osigurali šleper poljoprivrednih proizvoda, a jutros su tri kamiona krenula prema Petrinji s prikupljenom opremom u akciji Županijske bolnice Čakovec, kazao je župan Matija Posavec.

Matija Posavec, župan Međimurske županije, press konferencija Stožera civilne zaštite MŽ, 30.12.2020.
Matija Posavec, župan Međimurske županije, press konferencija Stožera civilne zaštite MŽ, 30.12.2020.

Dodajmo tome da je osiguran potencijalni prihvat starijih ljude iz stradalih područja u naše domove umirovljenika, tim Zavoda za hitnu medicinu je u stanju pune pripravnosti, interventni tim Crvenog križa sutra će krenuti prema Petrinji, dok su članovi HGSS-a i vatrogasnih postrojbi već na terenu.

Konferencija za medije stožera civilne zaštite Međimurske županije (30.12.2020.)

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.