STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Britanski biciklist Stephen Williams pobjednik šestog izdanja CRO Racea

Britanac Stephen Williams, član momčadi Bahrain Victorious, pobjednik je ovogodišnjeg izdanja biciklističke utrke CRO Race koja je danas završila s ciljem u Zagrebu.

U posljednjoj, šestoj etapi voženoj od Samobora do Zagreba cestama Zagrebačke županije i glavnog grada u dužini od 157,5 kilometara Williams je zauzeo drugo mjesto iza Nizozemca Tima van Dijkea (Jumbo-Visma) te tako obranio crvenu majicu vodećeg u ukupnom redoslijedu koju je preuzeo etapnom pobjedom u Opatiji u subotu.

Sve do šest kilometara prije cilja Williams je mogao lagodno voziti u glavnoj skupini, no nakon ulaska u posljednji krug u središtu Zagreba uslijedio je napad Norvežanina Markusa Hoelgaarda (Uno-X Pro Cycling Team), trećeg u ukupnom redoslijedu, pa je Williams morao reagirati i „pokriti“ napad Norvežanina.

Hoelgaardu i Williamsu se u vodstvu pridružio i Van Dijke koji je u završnom sprintu ispred Hrvatskog narodnog kazališta bio brži od Williamsa, dok je Hoelgaard ciljem prošao kao treći s pet sekundi ispred pelotona koji je predvodio Australac Kaden Groves (Team BikeExchange).

Williams je na kraju do svoje najveće pobjede u karijeri, dosada je slavio još samo na jednom slabijoj etapnoj utrci u Francuskoj (Ronde de l’Isard 2018.), stigao sa 17 sekundi ispred drugog Hoelgaarda, odnosno 28 sekundi ispred trećeg Nizozemca Micka van Dijkea (Jumbo-Visma), brata blizanca pobjednika posljednje etape u Zagrebu.

Mick van Dijke je ujedno i pobjednik natjecanja za najboljeg mladog vozača te je osvojio bijelu majicu. Plavu majicu namijenjenu najboljem sprinteru ponio je Nizozemac Olav Kooij (Jumbo-Visma), dok je zelenu majicu za najboljeg penjača osvojio Britanac Simon Philip Yates (Team BikeExchange). Najbolja ekipa na ovogodišnjem CRO Raceu bila je Bahrain Victorious.

A slavljenicima su se na pozornici pridružili i ovogodišnji pobjednici Kids CRO Racea, virtualne utrke za najmlađe koja se istovremeno uz CRO Race održala u sedam gradova – Osijeku, Varaždinu, Otočcu, Makarskoj, Crikvenici, Opatiji i Zagrebu. U mlađoj dobnoj skupini od 9 i 10 godina najbolji su ove godine bili Jurica i Hana iz Varaždina, a u starijoj dobnoj skupini od 11 i 12 godina pobjedu su odnijeli Nika iz Opatije i Fran iz Crikvenice.

„Presretan sam osvojenim drugim mjestom u posljednjoj etapi i što sam osigurao pobjedu na CRO Raceu. Bio je zaista naporan dan, s puno vjetra iz svih smjerova. Sretan sam što sam došao do pobjede i završio sjajan tjedan s ekipom. Moj tim je apsolutno nevjerojatan i zahvalan sam što sam imao priliku voziti ovu utrku. Ovo mi je prva pobjeda u mojoj profesionalnoj karijeri, a jučerašnja etapna pobjeda u Opatiji bila je još posebnija. Posljednji kilometar i borba s Hoelgaardom bili su zaista teški i sretan sam što sam uspio osigurati crvenu majicu”, rekao je Williams nakon što je proglašen pobjednikom ovogodišnjeg CRO Racea.

Nakon prolaznog cilja u Svetoj Nedelji nakon samo 3,3 kilometara, koji je osvojio Hoelgaard i tako dobio tri sekunde bonusa, formirao se bijeg dana od osmorice biciklista, u njemu su bili Austrijanci Manuel Bosch (Team Felbermayr Simplon Wels), Maximilian Kuen (Team Vorarlberg) i Felix Ritzinger (WSA KTM Graz), Poljaci Marcin Budzinski (HRE Mazowsze Serce Polski) i Mateusz Grabis (Voster ATS Team), Španjolac Oier Lazkano Lopez (Caja Rural-Seguros RGA), Slovenac Kristjan Hočevar (Adria Mobil) i Belgijac Kenny Molly (Bingoal Pauwels Saucers WB).

Bjegunci su vrlo brzo stvorili prednost od 4:30 minuta pa su među sobom podijelili i bodove na prolaznim ciljevima u Dugom Selu i Vrbovcu te na brdskom cilju u Svetom Ivanu Zelini. U Dugom Selu prvi je bio Lazkano ispred Boscha i Kuena, u Vrbovcu Molly ispred Lazkana i Boscha, dok je brdski cilj u Svetom Ivanu Zelini osvojio Lazkano ispred Kuena i Hočevara.

Prednost vodeće skupine postupno se smanjivala da bi prilikom prvog prolaska ciljnom ravninom imala samo 30 sekundi ispred pelotona. Ipak, i prvi brdski cilj na Trgu svetog Marka osvojio je Kuen ispred Lazkana i Mollyja, da bi prilikom drugog prolaska tim dijelom na čelu utrke bio Norvežanin Anders Skaarseth (Uno-X Pro Cycling Team) koji je pripremio napad svog momčadskog kolege Hoelgaarda koji se na kraju ipak pokazao bezuspješnim.

Bicikliste je, među ostalim, u Zagrebu dočekala ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, koja je uručila nagradu ovogodišnjem pobjedniku CRO Racea.

 Rezultati 6. etape CRO Racea:

1. Stephen WILLIAMS TBV 22h22’20”

2. Mick VAN DIJKE* TJV +17”

3. Markus HOELGAARD UXT +18”

4. Simon Philip YATES BEX +23”

5. Urko BERRADE FERNANDEZ EKP +24”

6. Hermann PERNSTEINER TBV

7. Sanz Gotzon MARTIN EUS +27”

8. Roland THALMANN VBG

9. Beltran Joel NICOLAU CJR

10. Jose Felix PARRA CUERDA EKP

KONAČAN POREDAK:

1. Stephen WILLIAMS TBV 25h45’17”

2. Markus HOELGAARD UXT +17”

3. Mick VAN DIJKE* TJV +28”

4. Simon Philip YATES BEX +34”

5. Urko BERRADE FERNANDEZ EKP +35”

6. Sanz Gotzon MARTIN EUS +36”

7. Roland THALMANN VBG +38”

8. Beltran Joel NICOLAU CJR

9. Jose Felix PARRA CUERDA EKP

10. Alexis GUERIN VBG

19. Josip RUMAC ANS +4’55”

35. Fran MIHOLJEVIĆ* CTF +7’49”

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More