Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

Promjena na čelu međimurskog Stožera: Struka upozorava da situacija nije povoljna

Branko Sušec_Stožer civilne zaštite Međimurske županije_www.studiom.hr_DSC_7334

U Međimurskoj županiji proteklog dana PCR testiranjem evidentiran je 51 novi slučaj zaraze virusom COVID-19. Epidemiološka situacija nije povoljna, istaknuto je danas na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije.

Najprisutniji je delta svoj virusa, a sedmodnevna incidencija na razini je one u svibnju, rekla je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payer-Pal.

Struka poziva na cijepljenje jer ono štiti od najtežih posljedica. Devedesetak posto hospitaliziranih u rujnu nije bilo cijepljeno, kao ni dvoje preminulih.

Epidemiologinja dr. Višnja Smilović upozorila je na masovna druženja. Kao primjer navela je nekoliko druženja umirovljenika među kojima je sada dosta oboljelih, nekolicina i hospitaliziranih, a više od polovice njih nisu bili cijepljeni.

A problem epidemiolozima stave i zatajivanje kontakta, pri čemu je Smilović istaknula:

Svima nam je nakon godinu i pol dana dosta korone i mjera, ali bolest je tu. Ako se nećemo pridržavati mjera, nećemo se niti te bolesti riješiti. Za razliku od prošle godine, sad imamo mogućnost da se svi cijepimo. Cijepljeni se mogu zaraziti i oboljeti, ali imaju vrlo blage simptome. Zato apeliramo, cijepite se i poštujte epidemiološke mjere jer jesen je tu, više smo u zatvorenom i virus brže cirkulira.

Od trenutno 21 pacijenta na na liječenju u Županijskoj bolnici Čakovec, njih 18 nije cijepljeno. Nastavi li se ovakav trend hospitalizacija ponovno će se morati smanjiti usluge u drugim odjelima, upozorio je v.d. ravnatelja Bolnice Igor Šegović.

Nove mjere vezane za zdravstvo propisuju da EUdigitalne covid potvrde, odnosno potvrdu o negativnom testu mora imati pratnja na porodu, roditelji koji borave s djecom u bolnici, osobe u pratnji pacijenata, kao i oni koji im dolaze u posjete.

A prema novoj preporuci oni koji su zaposleni u zdravstvu, a nisu cijepljeni ili preboljeli koronavirus, bit će testirani najmanje dva puta tjedno. U našoj bolnici cijepljeno je oko 75 posto zaposlenih, rekao je dr. Šegović.

Dodajmo tome da je došlo do promjene na čelu županijskog Stožera. Funkciju načelnika umjesto Josipa Grivca, a do prijevremenih izbora za župana Međimurske županije, obnašat će Branko Sušec.

Više donosimo u informativnom programu.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.