Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

Blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje

Foto: Betlehemska štalica u katedrali u Kölnu / Studio M

Blagdan je Sveta tri kralja ili Bogojavljenje, a označava završetak božićnog vremena. U kršćanskoj tradiciji slavi se dan kada su se tri mudraca došla u Jeruzalem pokloniti se Isusu nakon rođenja u Betlehemskoj štalici, donijevši mu tri dara: zlato, tamjan i plemenitu mast.

Prema Bibliji, njihova su imena Baltazar, Melkior i Gašpar i od 8. stoljeća ustalila su se u zapadnom kršćanstvu. Magi su, prema Evanđelju po Mateju, prateći zvijezdu repaticu došli su s istoka u Jeruzalem pokloniti se novogođenom Isusu. U Jeruzalemu ih je primio kralj Herod koji ih je želio prevariti, s ciljem da mu kažu gdje se Isus rodio, tako da ga može ubiti.

Kada su pronašli Isusa, darovali su mu 3 dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast, smirnu (kao čovjeku).

Nakon što su pronašli Isusa i darovali ga, Bog im zapovijedi da se ne vraćaju Herodu i da se vrate drugim putem u svoju zemlju.

Tri kralja su predstavnici poganskih naroda koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo time što im je javio rođenje Spasitelja. Po tradiciji, poslije smrti triju kraljeva njihove su relikvije odnesene u Carigrad, nakon što ih je pronašla sveta Jelena Križarica, a odande su kasnije otišle u Milano i napokon u Köln, u najljepšu njemačku katedralu, gdje su i danas.

Melkior je zaštitnik putnika i Svjetskog dana mladih, a Baltazar oboljelih od epilepsije.

Spomendan se u Katoličkoj crkvi slavi 6.1. kao blagdan Bogojavljenja.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.