Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

AUDIO | Svečani uvod u sjednicu Skupštine Međimurske županije u povodu 30. godišnjice konstituiranja prvog saziva

Međimurska županija, 12. sjednica svečani dio u povodu 30. godišnjice konstituiranja prvog saziva Skupštine Međimurske županije, 13.4.2023.

Skupština Međimurske županije održala je 12. sjednicu koja je u uvodu imala svečanu notu u povodu 30. obljetnice konstituiranja najvišeg županijskog tijela.

13. travnja 1993. godine konstituiran je prvi saziv Skupštine Međimurske županije. Saziv je činilo 40 vijećnika, za prvog predsjednika izabran je Ivan Hranjec, a tajnik Skupštine bio je Velimir Pleša. Na prvim za župana izabran HDZ-ov Marijan Ramušćak. Prvi je međimurski župan podsjetio na prve korake tadašnje vlasti:

DSC5239 MZ 12. sjednica 30 godina studiom.hr

Devedesete su praćene Domovinskim ratom i privatizacijom ipak protekle u razvoju, od infrastrukture, poput pod uvođenja plinovoda i elektrifikacije, osnivanja osnovnih i srednjih škola i izgradnje prvih sportskih dvorana, do razvoj cestovne infrastrukture gdje se posebno izdvaja otvaranje dionice autoceste od graničnog prijelaza  Mađarskom prema Zagrebu koji je otvoren u svibnju 1997. godine.

Međimurci su se za županiji morali izboriti peticijom, podsjetio je župan Matija Posavec, dodajući da je potom njezin ustroj donio prekretnicu u društvenom, gospodarskom, političko-kulturnom životu, a razvoj tu neće stati, poručio je.

U posljednjih desetak godina streloviti razvoj na svim područjima Međimurje je doživjelo zahvaljujući dobroj strategiji i korištenju europskih sredstva po ulasku Hrvatske u EU, rekao je župan.

DSC5244 MZ 12. sjednica 30 godina studiom.hr

Vizija Međimurske županije danas je županija za sve generacije, složili su se govornici svečanosti u uvodu radne sjednice kojoj su nazočili sadašnji, ali i bivši vijećnici županijske Skupštine, politički i javni dužnosnici, kao i trojica bivših župana, Ramušćak, Josip Posavec i Ivan Perhoč.

Na svečanosti su o prvim godinama i početku razvoja Međimurske županije govorili prvi tajnik Skupštine Pleša te jedna od vijećnica u prvim sazivima Dragica Zgrebec.

– U sazivima Skupštine ljudi su sukobljavali mišljenja, ponekad i strasnijim tonovima, no nikada nije prijeđena granica kulturnog ophođenja. To je vrlina ovdašnjih ljudi, marljivih i predanih radu. Posao se uvijek morao napraviti, a stranačke boje u prvom su planu bile samo za vrijeme predizbornih kampanja,“ rekao je predsjednik Skupštine Dragutin Glavina.

DSC5260 MZ 12. sjednica 30 godina studiom.hr

Svečanost su glazbeno upotpunile Marija Magdalena Kočila i Marija Jambrošić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Studio M (@studiom_98.8)

Čelništvo županije prethodno je na gradskom groblju u Mihovljanu polaganjem vijenca odana počast svima koji su pridonijeli razvoju Međimurske županije.

Na dnevnom redu sjednicu bile su 22 točke, a između ostalih vijećnici su prihvatili prijelog laureata Nagrade Zrinski, a koja će biti dodijeljena na svečanoj sjednici na sam Dan Međimurske županije 29. travnja.

Program obilježavanja Dana Međimurske županije traje uz mnoga događanja sve do 6. svibnja. Danas će u Riznici Međimurja u 17 sati biti promovirana knjiga Međimurska županija za nove naraštaje.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.