Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

Ambulante za kronične bolesti među smjernicama za razvoj Doma zdravlja Čakovec

Dom zdravlja Čakovec, nova ravnateljica dr- Vlatka Pleh, press konferencija 10.1.2023.

Specijalistica obiteljske medicine dr. Vlatka Pleh nova je ravnateljica Doma zdravlja Čakovec.

Funkciju je preuzela od dosadašnjeg ravnatelja dr. Branka Vrčića koji je podnio zahtjev za odlazak u mirovinu, a na čelu doma zdravlja bio je 12 godina.

Predstavljajući novi ravnateljicu na konferenciji za medije župan Matija Posavec izrazio je zadovoljstvo odabirom liječnice koja ima više od 25 godina iskustvo rada u sustavu primarne zdravstvene zaštite.

Podsjetio je  da je Županija još prije 12 godina prepoznala važnost primarne zdravstvene zaštite te u njegovo jačanje krenula stvaranjem boljih uvjeta izgradnjom nove zgrade Doma zdravlja koja nalazi u krugu Županijske bolnice Čakovec. Jačanje zdravstva i dalje je u fokusu Međimurske županije pa tako i jačanje primarne zdravstvene zaštite što se očekuje i od nove ravnateljice Doma zdravlja, istaknuo je.

DSC1452 dr. med. Vlatka Pleh ravnateljica Doma zdravlja Cakovec studiom.hr

Predstavljene su smjernice za razvoj ustanove

Nova je ravnateljica među smjernicama za razvoj ustanove istaknula je izradu plana za zadržavanje zdravstvenih profesionalaca u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, korištenje suvremenih tehnologija i inovativnih načina organizacije rada, jačanje preventivnih aktivnosti, osmišljavanje zdravstvenih programa u smislu povećanja dostupnosti zdravstvene zaštite na terenu.

Najavila je otvaranje ambulanti za kronične bolesti u kojima će raditi specijalizirane medicinske sestre. Navela je to kao dodatnu uslugu i kvalitetu za pacijente i svojevrsno nadovezivanje na interventnu kardiologiju. To će donijeti bolju regulaciju hipertoničara, dijabetičara, kroničnih bolesnika, smanjenje kardiovaskularnih rizika, najavila je ravnateljica Pleh.

Među prioritetima su osuvremenjavanje, opremanje i izgradnja ordinacija na terenu, koristeći europska sredstva, kao i edukacija i specijalizacije.

U obiteljskoj medicini radi 54 liječnika od kojih je 26 specijalista.

DSC1458 dr. med. Vlatka Pleh ravnateljica Doma zdravlja Cakovec studiom.hr

S obzirom na to da se očekuje donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji u svom prijedlogu donosi proširenje djelatnosti doma zdravlja, bit će to izazovno razdoblje i za novu ravnateljicu, rekla je resorna pročelnica Sonja Tošić-Grlač.

Pretpostavka je da će domovi zdravlja biti potpora bolnici tamo gdje su najduže liste čekanja i prema tome će se otvarati nove ambulante. Iako bi to moglo dovesti do problema s nedostatkom kadrova, Tošić-Grlač navodi da će sve biti riješeno u suradnji s Bolnicom.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.