Županija i zagrebački Agronomski fakultet projekt su pokrenuli 2011. godine kako bi se preko projekata Europske unije zaštitila ova marka, a s ciljem podizanja njezine kvalitete. U prvu fazu uloženo je 375 tisuća kuna, a u prvih pet godina u međimurskim vinogradima zasađeno je 1314 klonova iz 32 različita trsa šipona ili moslavca koji su potom iznjedrili plemke autohtone i zaštićene sorte trsova pušipela.
Povijesna berba grožđa autohtone sorte pušipel, iz koje će kasnije nastati kvalitetno vino pušipel classic i prestige ili pjenušac, obavljena je u listopadu 2014. godine na imanju obitelji Horvat u Svetom Urbanu iz čijeg je matičnog nasada mogla započeti proizvodnja certificiranog sadnog materijala. Kako je prilikom potpisivanja ugovra istaknuto, razvoj vinogradarstva jača i lokalni turizam što pozitivno utječe i na samo gospodarstvo.
Uz župana Matiju Posavca potpisivanju ugovora nazočili su dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Zoran Grgić, voditelj projekta Klonske selekcije pušipela Darko Preiner, predstojnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Edi Maletić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović i predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurske županije "Hortus Croatiae" David Štampar.