Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

69 godina prošlo je od najveće tragedije na Dravi

Na današnji dan 1953. godine na rijeci Dravi kod Otoka dogodila se velika tragedija u kojoj je živote izgubilo 14 mladih ljudi.

Godišnjica ove tragedije, jedne od najvećih u našem kraju, obilježena je u nedjelju svetom misom kod kapelice svetog Huberta kod Otoka. Euharistijsko slavlje predvodio je mns. Bože Radoš, varaždinski biskup.

Tog nedjeljnog jutra bilo je dozvoljeno ići u sječu šibe, a Drava je bila prepuna čamaca krcatih ljudima,nabujala rijeka prepuna virova povukla je jedan čamac u kojem se nalazilo 29 ljudi. Četrnaestorici vir je tog jutra odnio život, prosječna dob utopljenika bila je 36 godina.

Bila je to najveća tragedija na Dravi koju pamti naš kraj. Utopili su se Ivan BožekŠtefanija BožekMagdalena KramarMijo LukačićAndrija MalekAna MikecAntun MožekIvan NovakStjepan NovakMargareta PavčecIvan SinkovićStjepan ŠestanIvan Zvornik i Ðuro Zvornik. Tijela Antuna Možeka i Ivana Zvornika nikad nisu pronađena.

U povodu 55. godišnjicu uz kapelicu svetog Huberta izgrađeno je spomen-obilježje poginulima. Spomen-kameni u obliku su dravskog vira, a kamen je dopremljen iz blizine izvora Drave, a visina spomen-obilježja izrađena je u centimetrima prema visini dobi sve poginule osobe.

Okupljeni su se i ove godine od kapelice uputili i do rijeke Drave u koju su položili cvijeće.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.