Državno prvenstvo kuhara dio je najveće i najznačajnije manifestacije kulinarske struke, Dana hrvatskog kulinarstva. Borba za titulu je bila tijesna jer je riječ o vrhunskim kuharima, a među finalistima nali su se bivša prvakinja države iz 2009.godina, Nikolina Lončar, koja je na ovogodišnjem natjecanju zauzela drugo mjesto, dok je treće mjesto pripalo Zlatku Novaku, koji je titulu najboljeg ponio prošle godine.
Prvenstvo je uključivalo natjecanja u 13 kategorija, od kojih mnoge imaju i nekoliko potkategorija te je velik broj jela koje je potrebno pripremiti. U natjecanju je ukupno sudjelovalo 50 kuhara, od kojih je šestero prihvatilo izazov takmičenja u tri kategorije obavezne za konkurenciju osvajanja titule Prvaka države. Od ponedjeljka do srijede morali su pripremiti 13 različitih jela.
U kategoriji A pripremali su četiri vrste malih zalogaja, odnosno finger fooda, i to osam porcija svake vrste, te tri različita hladna predjela. Kategorija B zahtjevala je od natjecatelja da pripreme jedno glavno jelo od ribe te jedno glavno jelo od mesa, dok su u kategoriji C kuhali meni od četiri slijeda – juhu, toplo predjelo, glavno jelo te desert. Posljednja kategorija iziskuje mnogo domišljatosti i znanja jer su natjecatelji s namirnicama bili upoznati tek na samom početku natjecanja te su imali na raspolaganju samo dva sata da osmisle recepte za sva četiri jela na meniju.
Osim natjecanja kuhara, u sklopu Dana kulinarstva, održano je i 5. Državno prvenstvo slastičara u kojem je titulu najbolje zaslužila Ivana Vidaković, te 8. Kamelija kup, natjecanje učenika. Pobijedila je ekipa učenika kuhara iz Srednje strukovne škole Vinkovci, a u kategoriji slastičara najbolji je bio predstavnik kninske Srednje strukovne škole kralja Zvonimira, Tomislav Marušić.