Na petom Državnom prvenstvu slastičara, koje se održalo u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva u Umagu, titulu najbolje ponijela je Ivana Vidaković iz hotela Riviera Adria iz Poreča.
Kako bi konkurirala za Prvakinju, morala je sudjelovati u tri obavezne kategorije – Svečana torta, Topli i hladni desert te Kolač i slatki pladanj za 12 osoba. Vidaković je osvojila dvije srebrne i jednu zlatnu medalju koje su joj donijele pobjedu u sveukupnom poretku.
Na drugo mjesto plasirala se Ankica Kuljanac iz hotela Sol Garden Istra u Umagu, a treća je Ljiljana Krstinić iz hotela Sol u Umagu.
Tijekom utorka trajalo je i Državno prvenstvo kuhara. Profesionalni kuhari pripremali su jela u nekoliko kategorija, a natjecanje traje do četvrtka kad će Hrvatska dobiti novog Prvaka države u kuharstvu.
Kulinarske radionice
Dani hrvatskog kulinarstva danas obiluju kulinarskim radionicama za profesionalne kuhare i za amatere. Amateri mogu naučiti pripremati božićne i novogodišnje slastice te praline od čokolade, ali i jela iz woka. Za profesionalne kuhare održat će se radionica hrvatskih autohtonih jela. Neovisno o svom kulinarskom iskustvu i znanju, svatko može sudjelovati i na radionici izrade skulptura od jela.