U umaškom Hotelu Sol Garden Istra u nedjelju, 10. studenog, počeli su 10. Dani hrvatskog kulinarstva. Najveću hrvatsku kulinarsku manifestaciju posjetio je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. S predsjednikom Hrvatskog kuharskog saveza Damirom Crlenim ministar je obišao prostor manifestacije te pozdravio učenike koji su počeli s natjecanjima na 8. Kamelija kupu.
Na Kamelija kupu, natjecanju učenika srednjih i strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, sudjeluje sedam prijavljenih škola u čijim dvočlanim timovima se natječu učenici u kuharskom dijelu natjecanja, dok su tri škole prijavile po jednog učenika slastičara koji će se u toj kulinarskoj disciplini boriti za titulu najboljeg.
Isto tako, u nedjelju je počelo i Državno prvenstvo slastičara na kojem sudjeluje devet slastičarskih majstora, a u kategorijama potrebnim za osvajanje titule Prvaka države u slastičarstvu, natječe se njih petero. Do utorka je potrebno pripremiti svečanu tortu, kolač, slatki pladanj te topli i hladni desert. Državno prvenstvo kuhara započelo je jučer, a natjecanja u nekim kategorijama održavat će se u montažnim kuhinjama pred publikom. Ne propustite izvanrednu priliku da vidite kako znalci pripremaju slasne obroke. Popratni program Dana hrvatskog kulinarstva uključuje radionice namijenjene profesionalnim i amaterskim kuharima, ali i razna predavanja i degustacije.
Dani kulinarstva trajat će do četvrtka, 14. studenog u 11 sati, kada će biti dodijeljene medalje i proglašen Kulinarski prvak Hrvatske.
Na Kamelija kupu, natjecanju učenika srednjih i strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, sudjeluje sedam prijavljenih škola u čijim dvočlanim timovima se natječu učenici u kuharskom dijelu natjecanja, dok su tri škole prijavile po jednog učenika slastičara koji će se u toj kulinarskoj disciplini boriti za titulu najboljeg.
Isto tako, u nedjelju je počelo i Državno prvenstvo slastičara na kojem sudjeluje devet slastičarskih majstora, a u kategorijama potrebnim za osvajanje titule Prvaka države u slastičarstvu, natječe se njih petero. Do utorka je potrebno pripremiti svečanu tortu, kolač, slatki pladanj te topli i hladni desert. Državno prvenstvo kuhara započelo je jučer, a natjecanja u nekim kategorijama održavat će se u montažnim kuhinjama pred publikom. Ne propustite izvanrednu priliku da vidite kako znalci pripremaju slasne obroke. Popratni program Dana hrvatskog kulinarstva uključuje radionice namijenjene profesionalnim i amaterskim kuharima, ali i razna predavanja i degustacije.
Dani kulinarstva trajat će do četvrtka, 14. studenog u 11 sati, kada će biti dodijeljene medalje i proglašen Kulinarski prvak Hrvatske.