Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Objavljene nove preporuke za zaštitu od koronavirusa: Što manje rukovanja

Foto: ilustracija

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavilo je nove preporuke u kojima preporučuje što manje rukovanja, a ustanovama koje pružaju zdravstveni turizam savjetuju odgodu primanja pacijenata koji dolaze izvan Hrvatske na mjesec dana.

Rukovanje se smatra bliskim kontaktom za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem, a samim time se smanjuje rizik potencijalnog prijenosa bolesti koje uzrokuje novi koronavirus (COVID-19) i drugih bolesti koje se prenose tim putem.

Preporuča se zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim djelatnicima da pružanje usluga zdravstvenog turizma (pružanje zdravstvenih usluga osobama koje dolaze izvan Hrvatske, primjerice dentalne usluge, lječilišne usluge i dr.) osobama koje dolaze iz zahvaćenih područja odgode u narednih mjesec dana kako bi se spriječio rizik mogućeg širenja COVID-19 bolesti uzrokovane novim koronavirusom (SARS-CoV-2) iz zahvaćenih područja, stoji u preporukama objavljenima na službenim stranicama Zavoda.

 

EPIDEMIOLOŠKI PODACI

Informacije o novom koronavirusu (SARS-CoV-2) i COVID-19 bolesti na dan 03.03.2020.
Laboratorijski potvrđenih oboljelih od COVID-19 bolesti u svijetu (izvor ECDC): 90 663
Broj umrlih u svijetu (izvor ECDC): 3 124
Broj oboljelih u Europi (EU/EEA i UK i San Marino, Monako, Švicarska i Andora ) (izvor ECDC): 2 495
Broj umrlih u Europi: 56
Broj oboljelih u Hrvatskoj: 9

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno devet oboljelih sa COVID-19 bolesti, ukupno 5 oboljela u Rijeci i 3 u Zagrebu te jedan u Varaždinu. Prvooboljeli je hrvatski državljanin iz Zagreba koji se se zarazio tijekom boravka u Italiji  (Milano, pokrajina Lombardija). Dvoje oboljelih iz Zagreba su bliski kontakti prvooboljelog. Treći bolesnik se zarazio tijekom boravka u Italiji (Parma). Četvero oboljelih iz Rijeke su bliski kontakti trećeoboljelog.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.