Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

FOTO/VIDEO: Otvorena izložba u povodu 100. obljetnice pripojenja Međimurja Hrvatskoj

Povodom 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od mađarske države i pripojenja matici zemlji Hrvatskoj u izložbenom salonu Muzeja Međimurje u Čakovcu otvorena je izložba pod nazivom Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu našemu je kraj!

Zajednička je to izložba Muzeja Međimurje, Knjižnice i čitaonice Nikola Zrinski Čakovec i Državnog arhiva za Međimurje u Štrgovi, a sama priprema trajala je godinu i pol dana. Autorstvo postava potpisuje kustosica Povijesnih zbirki čakovečkog Muzeja Ana Šestak.

Brojne posjetitelje na otvorenju zaintrigirao je sam naslov izložbe, a kako nam je rekla ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan, iako zvuči kao politička parola, on to nije. Naime, riječ je o naslovu s originalnog plakata kojim se 9. siječnja 1919. godine pozivalo Međimurce na veliku Narodnu skupštinu na središnjem čakovekom trgu na kojoj je donesena Rezolucija o otcjepljenju.

>> VIDEO: Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!

Na otvaranju dodala je i kako je izložba kruna višemjesečnog istraživanja a koja su provođena po arhivima ne samo u Hrvatskoj već i Mađarskoj i Sloveniji. Svaka od triju baštinskih ustanova u Međimurju pak je u nju ugradila dio svoje građe. Rezultat opsežnog istraživanja je i bogati popratni katalog sa stručnim tekstovima koji koji obrazlažu događanja u 1918. i 1919. godini u Međimurju i smještaju ga unutar konteksta svjetskih događanja za vrijeme i nakon Prvog svjetskog rata.

Otvorenju su nazočili brojni gosti i uzvanici, a među ostalima i državni tajnik Ministarstva kulture Ivica Poljičak koji je u svom govoru poseban naglasak stavio na jedinstvo koje je prije 100 godina rezultiralo pripojenjem Međimurja u sastav Hrvatske. Izložbu je otvorio župan Matija Posavec.

Na samom početku svečanosti izveden je glazbeno pjesnički recital „1918. leto“, kojeg su pripremili studenti Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, pod ravnanjem profesora Branimira Magdalenića, Klara Kunčić i Branimir Valjak.

Izložbu možete razgledati do 28.ožujka, a ulaz je slobodan.
***Više donosimo u našem infromativnom i kulturnom programu.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.