Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

Prelog: Za Dan grada povećanje komunalne naknade

PIŠE: Studio M / radio@studiom.hr | Na 9. sjednici Gradskog vijeća Grada Preloga jedna od točaka bila je Odluka o vrijednosti boda komunalne naknade.

 
U obrazloženju Odluke gradonačelnik Ljubomir Kolarek kazao je kako se Odluka usklađuje sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu. Osvrnuo se na povećanje vrijednosti boda 2010. godine kada je s 25 lipa povećano na 32 lipe.
 
  • To je bilo prije osam godina. Od tada povećava se količina i standard održavanja komunalne infrastrukture. Predviđene su tri zone, a u prvu pripadaju ulice s kompletno uređenom infrastrukutrom., kazao je pa dodao: Takvo uređenje istovremeno povećava i održavanje. Svi žele da im se dođe čistiti snijeg, da dolaze ralice, to su zahtjevi naših građana. S druge strane, povećanje u održavanje javnih i zelenih površina, ulaže se u nove trajne nasade, samo u ovoj godini posadit će se 100 novih stabala, rekao je Kolarek, poručio i kako novi Zakon povećava i broj komunalnih djelatnosti.
 
Smatra i kako se Prelog kao grad može usporediti s obližnjima Ludbregom, Novim Marofom i Ivancem, koji imaju veće naknade i prireze, dok s druge strane u Prelogu ne postoji naplata parkirališta, a građani nisu dužni sami kositi travu ispred kuća, za što je kao primjer naveo općinu Nedelišće u kojoj je cijena boda komunalne naknade 34 lipe.
 
U prvih 10 mjeseci ove godine od komunalne naknade uprihodovano je oko milijun 817 tisuća kuna, dok su rashodi bili oko 2,34 milijuna.
 
  • To je razlika koja nama fali i ne smijemo se sramiti. Želimo svi standard, a nitko da bi to platio, zaključio je gradonačelnik.
 
Vijećnica Anica Antolek-Hrgar, koja je na početku Sjednice tražila skidanje ove točke s Dnevnog reda, pak je naglasila da se ne radi o drugom, već trećem poskupljenju za građane.
 
  • Zaboravljamo na prošlogodišnje poskupljenje odvoza optada koje smo, rekli bismo, malo prešutjeli. Sada ispadne da sve tiho poskupljuje pa nitko ništa ne komentira., proučila je.
 
Odluka je prihvaćena je s 9 glasova za, 4 protiv i 1 suzdržanim. Od 1. siječnja 2019. građanima Preloga tako će cijena boda komunalne naknade biti uvećana za oko 30 posto.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.