Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

FOTO: Genetski i rodoslovni korijeni Zrinskih tema petog znanstvenog skupa

U Muzeju Međimurja jučer je održan prvi dio 5. po redu međunarodno-znanstvenog skupa na temu „Zrinski od Bribirskih Šubića do Čakovečkih Zrinskih“.

Želja je istražiti genetske i rodoslovne korijene plemićke obitelji Zrinskih, poručio je mons. Juraj Kolarić, jedan od šestorice izlagača u Čakovcu. Skup je nastavljen danas u Sisku, a podsjetimo da su po tomašnjoj povijesnoj utvrdi Zrinu, Šubići-Bribirski preimenovani u Zrinske.

Ovogodišnji skup okupio je 12 predavača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije i Crne Gore, a njihova izlaganja o povijesnoj baštini Zrinskih bit će izložena u zborniku zajedno sa zaključcima. Skup organizira Zrinska garda Čakovec, a sve aktivnosti nadaju se da će rezultirati osnivanjem Instituta za pručavanje Zrinskih u Čakovcu.

Skup je otvorio izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i međimurski dožupan Josip Grivec. Nazočili su i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, saborska zastupnica Sunčana Glavak i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, general-bojnik Slaven Zdilar, te povjesničari, političari i kulturnjaci.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.