Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Dejan Drabić i Međimurski informatički klub dobitnici godišnje nagrade Fust Vrančić

Dejan Drabić i Međimurski informatički klub dobitnici su godišnje nagrade tehničke kulture Faust Vrančić za 2017. godinu. Državna nagrada dodijeljuje se za izniman doprinos razvoju tehničkog odgoja i obrazovanja građana, osobito mladih, ostvarene zapažene rezultate te popularizaciju i promidžbu znanosti i tehnike.  

Dejan Drabić, magistar informatike, osnivač i predsjednik udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) postigao je da gotovo 150 djece pohađa devet tečajeva i radionica i sudjeluje na natjecanjima – od računalnih algoritama. Pod njegovim mentorstvom 2017. godine dva su učenika osvojila prva mjesta na Državnom natjecanju iz informatike, a potom i na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi. Njegovi učenici osvojili su u školskoj godini 2016/2017 treće mjesto na Hrvatskome otvorenom natjecanju u informatici. Aktivan je u Međimurskome informatičkom klubu, član je Izvršnog odbora Hrvatskoga saveza informatičara i Izvršnoga odbora ZTK Međimurske županije. Dao je veliki doprinos razvoju programa tehničke kulture, posebice STEM područja u Međimurju.

Nagrade su dobitnicima dodijeljene u Hrvatskom saboru  uručili državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tome Antičić i predsjednik Odbora za dodjelu Nagrade Zdenko Kovačić, a u ime Međimurskog informatičkog kluba primio ju je predsjednik Viktor Lazar.

Međimurski informatički klub (MIK) je osnovan 1998. godine s ciljem poticanja i unaprjeđivanja ukupnih aktivnosti svojih članova u informatici. Zahvaljujući postignutim rezultatima nalazi se među vodećim udrugama u Hrvatskoj. Članovi kluba sudjeluju na Hrvatskome otvorenom natjecanju iz informatike i Državnome natjecanju iz informatike, u 2017. godini postigli su više prvih, drugih i trećih mjesta. Ekipno su članovi MIK-a osvojili treće mjesto među srednjoškolskim ekipama u 2016/2017, a njihov učenik nastupio je na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi i kandidirao se za hrvatsku reprezentaciju osvojivši sedmo mjesto.

Zajedno s MIS-om organizirali su tečajeve programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola u Međimurju, a Klub surađuje i s Institutom za razvoj i inovativnost mladih te sudjeluje u Croatian Makers robotičkoj ligi.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.