Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Počinje Liga nacija, Hrvatska u utorak gostuje kod Španjolske

Novo europsko natjecanje Europske nogometne federacije (UEFA), Liga nacija, u kojem će igrati i Hrvatska i to u najjačoj ligi – Liga A te u skupini 4 s Engleskom i Španjolskom, počinje u četvrtak.

Hrvatska će prvu utakmicu igrati 11. rujna u Elcheu protiv Španjolske, a uslijedit će okršaj protiv Engleza na praznoj Rujevici 12. listopada. U trećem kolu svjetski doprvaci će u Zagrebu 15. studenog ugostiti Španjolsku, a tri dana kasnije slijedi ogled protiv Engleske na stadionu Wembley.

Utakmice će se u šest kola, po dva kola u rujnu, listopadu i studenom, a završnica će biti održana u lipnju 2019. godine, dok će samo natjecanje poslužiti i kao dio kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020.

U Ligi će ukupno sudjelovati 55 reprezentacija koje su podijeljene u četiri jakosna razreda (Lige od A do D), a svaka je podijeljena u četiri skupine. Uz Hrvatsku, među 12 najjačih europskih nacionalnih selekcija nalaze se još Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island i Nizozemska, a te su momčadi smještene u četiri skupine po tri reprezentacije.

U skupini B su Austrija, Wales, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Irska, Bosna i Herzegovina, Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska. Ligu C čine Mađarska, Rumunjska, Škotska, Slovenija, Grčka, Srbija, Albanija, Norveška, Crna Gora, Izrael, Bugarska, Finska, Cipar, Estonija i Litva. U najslabijoj D skupini su Azerbejdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Latvija, Farski Otoci, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, Andora, Kosovo, San Marino i Gibraltar.

Četiri pobjednika skupina lige A igrat će na Final Fouru koji će biti održan u lipnju 2019. Pobjednici skupina u Ligama B, C i D sele u viši rang natjecanja, a najlošiji u skupini u nižu ligu.
Natjecanje će poslužiti i kao dio kvalifikacija za EURO  2020. godine. Ždrijeb će biti održan 2. prosinca u Dublinu, a 55 reprezentacija bit će raspoređeno u 10 skupina. U pet skupina bit će smješteno po šest ekipa, a u preostalih pet skupina po pet reprezentacija. Pobjednici i drugoplasirani iz svake skupine izborit će direktan plasman na EURO 2020. Tako ćemo dobiti 20 od 24 sudionika završnog turnira.

Preostala četiri mjesta popunit će reprezentacije iz Lige nacija i to u dodatnim kvalifikacijama u kojima će sudjelovati 16 reprezentacija. Svaka Liga će imati svoj mini turnir sa četiri sudionika od kojih će jedan izboriti vizu za EURO 2020. U slučaju da su pobjednici skupina već izborili plasman na Euro smotru kroz kvalifikacije, u doigravanje će sljedeća reprezentacija po renkingu unutar svakog od pojedinih razreda. Dogodi li se, recimo, da u ligi A više nema reprezentacija kojima bi se mogao popuniti play-off, ta mjesta popunit će momčad iz sljedeće lige.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.