Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Poljaci u Torunu otvaraju restoran s autohtonim međimurskim jelima i vinima

Međimurska županija i Kuwajsko-pomorsko vojvodstvo iz Republike Poljske potpisom Sporazuma i službeno su uspostavile bilateralne odnose. S pokrajinom koja je 24 puta veća od Međimurja i ima više od 2,5 milijuna stanovnika želi se ostvariti suradnja u u području poduzetništva, obrazovanja, kulture i enogastronomije i turizma.

Prilikom službenog posjeta poljske delegacije, Sporazum su potpisali župan Matija Posavec i maršalom mr. Piotr Ca³becki. Poseban naglasak bit će na povezivanju malih i srednjih mala poduzetništva i vinara sudjelovanjem na sajmovima i izložbama.

Suradnja Međimurske županije i Kujawsko – pomorskog vojvodstva počela je 2015. godine prilikom održavanja Foruma regija Poljske i Hrvatske. Kako je Poljska koja je bila najuspješnija u privlačenju europskih sredstava, bit će to prilika i za razmjenu iskustava, kao i suradnju u nastavku privlačenja europskih sredstava. Gosti su ponudili i suradnju u korištenju fondova Europske unije, osobito, u segmentu adaptacija pročelja zgrada u centru Čakovca, s obzirom da su upravo u tome nositelji europske nagrade za korištenje EU fondova u revitalizaciji uže gradske jezgre.

Potpisom Sporazuma već ove godine u središtu poljskog maršalata, gradu Toruñu, u planu je otvorenje restorana u kojem će u ponudi biti autohtona međimurska jela i vina. Kako je Toruñ ujedno i rodno mjesto Nikole Kopernika, ali i mjesto koje je vezano uz svjetski poznatog glazbenika, Frédérica Chopina, ponuđeno je da međimurski nadareni glazbenici ovoga ljeta budu dio ljetne škole koja svake godine okuplja mlade glazbenike iz Poljske i Europe.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.