Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

[VIDEO] Ministrica Divjak: Međimurje je primjer u povezivanju obrazovanja i tržišta rada

Ministrica obrazovanja, znanosti i sporta Blaženka Divjak bila je u službenom posjetu Međimurskoj županiji. Na sastanku s predstavnicima Županije upoznata je s projektima koji se provode u obrazovanju, od besplatnih udžbenika, sufinanciranja prijevoza, financiranja osobnih asistenata u školama i vrtićima, do školske prehrane za učenike slabijeg imovinskog statusa kao i investicija preko modela energetske učinkovitosti. Jedan od većih projekata na tom polju je Metalska jezgra,
 
  • Radi se o projektu vrijednom preko 30 milijuna kuna, bespovratnim sredstvima europskih fondova i osnivanju javne ustavnoe gdje ćemo po prvi puta u povijesti Međimurju imati puta imati potpornu istraživačku i edukacijsku instituciju gdje ćemo specijalizirati naše učenike – rekao je župan, dodao da se potpisivanje ugovora očekuje kroz desetak dana, a najavio i nove investicije.
 
Tako je za ovu godinu najavljen mogući završetak sportskih dvorana u Goričanu, Draškovcu, Strahonincu i Orehovici. Prijavljene su Vratišinec, Sveta Marija i Sveti Martin na Muri, u planu je gradnja područne škole u Trnovcu, kao i prijava za centre kompetentnosti, a  podsjetio i da se prilagođavaju upisne kvote.

>> Divjak o eksperimentalnom programu kurikularne reforme u koji su uključene tri međimurske škole

Podsjetimo da Međimurska županija, prema podacima Ministarstva financija, najviše izdvaja za obrazvoanje. Cjelokupni rad u tom polju pohvalila je resorna ministrica te posebno istaknula:

 

  • Međimurska županija s obzirom na postotak nezaposlenih može biti primjer drugima, a osobito što se tiče povezivanja obrazovanja i tržišta rada. Na tom tragu je i briga za strukovno obrzaovanje, kao i centri kompetentnosti, koji bi trebali zaživjeti u cijeloj Hrvatskoj. Međimurska županija u tome ne vidi samo priliku već je jasno ucrtana na taj plan orijentacijom prema tehničkom području i informatici te to povezuje prema tržištu rada i drugim istrživačkim centrima.
 
Obećala je i daljnju podršku prema mogućnostima resornog ministarstva u opremanju škola i dvorana pri čemu naglasila da su osigurana sredstva za OŠ Pribislavec. – Ono što još slijedi je osigurati zakonsku podlogu za takvo djelovanje što je u Zakonu odgoja i obrazovanju koji je u proceduri Vlade (VIDEO), zaključila je ministrica Divjak.
 
Za osnovnu školu Pribislavec potrebno je još 12 milijuna kuna, a kako je najavljeno trebala bi biti završena do kraja ove godine. Ministrica je prisustvovala i obilježavanju 10 obljetnice rada Međimurskog veleučilišta koje je proslavljeno uz otvaranje prvog studentskog doma u Međimurju.

>> 10 godina MEV-a: Najznačajniji projekt bio je osmisliti tri studijska programa

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.