Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

Dobravski vijećnici donijeli Deklaraciju o očuvanju i zaštiti Dobravskog ljuka

radio@studiom.hr | Općinsko vijeće Općine Donja Dubrava održalo je 6. Sjednicu. Najzanimljivije točke dnevnog reda bile su Odluka o energetskoj obnovi zgrade DVD-a Donja Dubrava i donošenje Deklaracije o očuvanju i zaštiti Dobravskog ljuka.

Projekt energetske obnove zgrade DVD-a vrijedan je 852 tisuće kuna, od čega će 60 posto financirati Ministarstvo graditeljstva, a prestalih 333 tisuće kuna osigurala je Općina. Na zgradi će biti zamijenjeno kroviše i postavljen novi izolacijski sustav kao i ovojniga zgrade, bit će zamijenjena stolarija, sustav centralnog grijanja i upostavljena električna energija s LED rasvjetom.

 

"Dom ćemo u potpunosti obnoviti. Svota je velika, no trošimo dosta energenata na održavanje u zimskim mjesecima, osobito zbog uvjeta u kojim se vatrogasna oprema mora čuvati i zbog čega nam je projekt potreban. Osigurali smo vlastita sredstva, odnosno prebacijumo ona predviđena za kanalizacijski sustav u ovoj godini s obzirom da kasnimo, ostala je slobodna pozicija i to sad koristimo za obnovu zgrade. Natječaj podliježe Zakonu o javnoj nabavi, stoga može biti i jetinije.," objasnio nam je načelnik Marijan Varga.
Vijeće je donijelo Deklaraciju o očuvanju i zaštiti Dobravskog ljuka. Načelnik je podsjetio da je Dobravski ljuk uvršten na listu zaštićenih sortnih proizvoda Republike Hrvatske, a koju je potvrdila i Europska unija.

 

"Poznati smo po tome, imamo i naše Dane dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje, no njega je sve manje, a proizvođači su sve stariji i sve manje ih se stimulira. Crveni dobravski luk registriran je kao sorta od posebne kvalitete za područje poizvodnje ovakvog prozvoda stoga smo odlučili stimulirati uzgoj."
Općina je osigurala 50 tisuća kuna, a nadaju se da će važnost inicijative prepoznati Međimurska županija, kao i Ministarstvo poljoprivrede, dok će razmotriti i mogućnosti potpore od strane Europske unije.

Na dnevnom redu bilo je i Izvješće o gopodarenju otpadom za 2017. godinu, a donesene su Izmjene i dopune Statuta. Načelnik je izvijestio o aktivnostima od prethodne sjednice, pri čemu je podsjetio na inicijativu osnivanja Turističke zajednice područja donjeg Međimurja. Prim Ministarstvu graditeljstva kandidirali su i projekt uređenja parkirališta uz grobnu kuću, u tijeku je završno sređivanje gruntovnog stanja s Općinskim državnim odvjetništvom, a s partnerima pripremaju projekat Putevi stazama Zrinskih.

Kako je sjednica održana u blagdanskom ozračju, načelnik Marijan Varga uputio je prigodnu čestitku:

 

"Svim slušateljima radija Studija M želim sretan Uskrs i sretne uskrsne blagdane, a posebno Dobravčicama i Dobravčanima."

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.