Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Lendava želi titulu Europske prijestolnice kulture 2025.

Slovenska Lendava jedan je od gradova koji će priložiti kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2025. godine. Kandidaturu je podržao i Čakovec pa je u gradskoj vijećnici održan sastanak na kojem je dogovoreno da će s hrvatske strane biti formiran tim koji će zajedno sa slovenskim sudjelovati u izradi programa.
 
Lendavska kandidatura sastoji se od tri dimenzije: kulturne, turističke i turističko-kulture. Cilj im je kroz unapređenje kulturne ponude i poboljšanjem prezentacije kulturnog naslijeđa podići broj noćenja na milijun, što je dva puta više nego sad. Župan Općine Lendava Anton Balažek tom je prilikom istaknuo da lendavska kandidatura želi pokazati da Europa nisu samo veliki gradovi ili prestižna kultura, već da su njena srž mikro regije u kojima ljudi i narodi stoljećima žive jedni s drugima. Lendava svoju priču gradi na širem prostoru koji osim slovenskog Prekomurja uključuje i pogranične hrvatske, mađarske i austrijske regije.
 
Čakovec već ima iskustva oko procedura prijave jer je bio grad partner Varaždinu. Da s Lendavom već godinama dobro surađuju rekao je zamjenik gradonačelnika Zoran Vidović te dodao da lendavski projekt podsjeća na to da je Europska unija poveznica različitih država i naroda. Konačna odluka o tome koji će slovenski grad 2025. godine biti Europska prijestolnica kulture donijet će se krajem 2019. ili početkom 2020. godine.
 
Sastanku su uz predstavnike gradova nazočili i predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji Ðanino Kutnjak te predstavnici Centra za kulturu Čakovec, Muzeja Međimurje, Međimurske županije, umjetničke škole Miroslav Magdalenić, Hrvatske zajednice kulturno umjetničkih udruga i Gradske zajednice kulture Čakovca.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.