Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

KNJIGA U NASTANKU Sršan: Logoraši, pišite svjedočanstva za generacije koje dolaze

U emisiji Osinjak gostovao je predsjednik Udruge vukovarskih branitelja i logoraša Međimurja Željko Sršan, a tema je bila knjiga o logorašima koja bi, prema planiranom, trebala biti promovirana u svibnju sljedeće godine. 
 
Knjigu piše doc.dr.sc. Ante Nazor, ravatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, dok će Sršan napisati pregovor, a bit će izdana u dva dijela. Potonji će nastati u suradnji sa svim zainteresiranim logorašima srpskih koncentracijskih logora. U prvom dijelu knjige bit će detaljno obrazložen povijesni dio Domovinskog rata temeljen na dokumentaciji, odnosno na temelju tužbe Republike Hrvatske protiv Srbije pred Međunarodnim sudom u Haagu, dok će drugi dio činiti svjedočanstva branitelja-logoraša.  
 
Predgovor, kaže Sršan, već je odavno spreman, a također će u drugom dijelu predočiti svoje svjedočanstvo iz logora na to poziva i sve ostale logoraše. „Za drugi dio knjige bitno je da nas se skupi čim više i iz cijele Hrvatske. Nitko ne priča o tome da je u logorima ubijeno 350 hrvatskih branitelja, da ih je 2,5 tisuće umrlo nakon izlaska iz logora i da je u tim logorima bilo 25 tisuća branitelja i civila. No, tu se onda nađu takvi kao ja. I pozivam sve logoraše, izbacite to iz duše, ispišite povijesti za mlađe generacije i one koji će to čitati za 50 godina jer ako mi nećemo, nitko neće. I nitko to, zapravo, i ne može učiniti umjesto nas jer to su naša svjedočanstva.“ – poručio je predsjednik Udruge vukovarskih branitelja i logoraša Međimurja. Prilikom svog gostovanja nosio je majicu s natpisom „LOGORAŠ SRPSKOG KONC. LOGORA BR. 1735“, broj je njegov logoraški, a iste su u mogućnosti saznati i svi logoraši koji se prijave za pisanje svojih svjedočanstava.
 
Svjedočanstva logoraša moraju biti ispisana rukom na papiru, a u istom će formatu biti ugrađena u drugi dio knjige, zbog čega je bitno da budu i što čitkije ispisana. Više iz Osinjaka poslušajte u našem informativnom programu.
 
Prijaviti se možete na jedan od sljedećih kontakata:
E-mail: uvblm@gmail.com
Tel.: 040/500-480
Mob.: 095/399-6530

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.