Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Dva grada i šest općina nastavljaju s kontrolom plodnosti tla

Potpisom novog Sporazuma nastavlja se projekt Kontrola plodnosti tla u Međimurskoj županiji. Potpisnici sporazuma su Čakovec i Mursko Središće, općine Belica, Donji Vidovec, Orehovica, Štrigova, Strahoninec i Sveta Marija, Županija te Agrokontrola d.o.o. Zagreb kao izvršitelj usluge.
 
Kako je sam voditelj projekta Goran Tkalčec istaknuo, analiza tla nije cilj ovog projekta, ona je sredstvo kojim se ostvaruje cilj, a to je povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača. Ukupno 653 uzorka sufinancirat će Županija i gradovi i općine s 80 postov, odnosno polovično, dok će preostali dio od 20 posto plaćati korisnici. U četiri godine u projektu je sudjelovalo više od 700 proizvođača, analizirana su 1132 uzorka na 1630 hektara zemljišta u Međimurju.
 
Sama kontrola obuhvaća uzimanje uzoraka tla te analizu istog, mjerenje količine za gnojidbu i mjere popravka tla s ciljem optimizacije gnojidbe i postizanje visokih i stabilnih prinosa u granicama ekonomičnosti, uz smanjenje ekološke opterećenosti okoliša. Također, dobivaju se podaci koliko je tlo pogodno za određenu kulturu i koliko se prinosa može očekivati od određene kulture na konkretnom poljoprivrednom zemljištu, čime se može unaprijed planirati isplativost iste.
 
Ovom je sporazumu prethodilo i potpisivanje sporazuma za provedbu projekta Utjecaj kalcizacije na kvalitetu, kvantitetu i ekonomsku isplativost proizvodnje merkantilnog krumpira na području općine Belica. Potpisnici su, uz Općinu i Županije, Udruga proizvođača merkantilnog krumpira i Agorkontrola.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.