Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

U Lipiku otkrivena spomen ploča poginulim hrvatskim braniteljima

Podvodom Dana branitelja Lipika i 25. godišnjice oslobođenja od velikosrpske agresije u utorak je otkrivena spomen ploča poginulim braniteljima Lipika 1991. godine. Svečanosti su prisustvovali brojni branitelji i uzvanici iz cijele Hrvatske, a među delegacijom iz Međimurja dožupan Zoran Vidović, predsjednikom Udruge dragovoljaca i veterana Međimurske županije Stjepan Horvat, zapovjednikom 1. satnije 54. samostalne bojne Zvonimir Košir i predsjednikom Udruge ratnih veterana 54. samostalne bojne Goričan Mladen Magdalenić.

Žrtva naših branitelja ne smije biti zaboravljena, no mi se moramo okrenuti prema budućnosti. 'Zajedno u ratu, zajedno u miru' geslo je međimurskih branitelja, koji su također dali velik doprinos obrani Hrvatske u Zapadnoj Slavoniji, a pogotovo u Lipiku kao prvom oslobođenom gradu. Na tom tragu, želimo nastaviti dobru suradnju između naših krajeva te u skoroj budućnosti i surađivati na projektima od posebnog značaja za naše građane“, rekao je tom prilikom Vidović.

Prisutnima se u ime Udruge branitelja Lipika 1991. Godine obratila Mirjana Cahun, a uz nju i hrvatski general Marinko Krešić, izaslanik predsjendice Kolinde Grabar-Kitarović te ministar branitelja Tomo Medved, kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića. Gradonačelnik Lipika Vinko Kasan tom prilikom istaknuo da je u suradnji s Ministarstvom branitelja pred završetkom projekt Doma hrvatskih veterana.

Na spomenutoj spomen ploči na masivnim mramornim kockama upisana su imena 38 poginulih branitelja iz Lipika, okolice i drugih gradova Hrvatske. Reljefno poslagane kocke koje tvore hrvatski grb djelo je Krunoslava Lucića, a spomenik su  otkrili ministar Medved i Željko Mance, sin poginulog hrvatskog branitelja Zdravka Mance, jednog od zapovjednika obrane Lipika. Spomenik je posvetio velečasno Jozo Zorić, a ptom su se svi prisutni poklonili žrtvi Lipika.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.