Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Na sjednici GSV-a raspravljali o razvoju socijalnog dijaloga

Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije u utorak je održalo sjednicu na temu "Razvoj socijalnog dijaloga u Međimurskoj županiji“.

Cilj ovakvog dijaloga je stvoriti okolnosti u kojima korist imaju i poslodavci i radnici. Ovog puta dvije su strane, uključujući i sindikate, razmijenila svoja mišljenja. Kako se na sastanku moglo čuti sindikalisti i radnici nisu zadovoljni odnosom pojedinih poslodavaca kada je riječ o sindikalnom udruživanju, no teže pronalasku zajedničkog rješenja. Predsjednik županijskog GSV-a Davor Sabolić podsjetio je da je zakonom propisano kada i u kojim uvjetima je sindikalno udruživanje nužno te da o provođenju istog brinu za to zadužene institucije. No, naglasio je i da inicijativa za sindikalnim udruživanjem dolazi od samih radnika.
 
Sindikalisti su iskoristili priliku kako bi naglasili da su pojedine optužbe prema njima često neutemeljene jer niti jedan sindikat, kako tvrde, neće i ne smije štititi radnika koji ne radi svoj posao ili ne izvršava svoje obaveze. Predsjednik nacionalnog GSV-a i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel napomenuo je da sindikatima nije uvijek i jedino bitno razgovarati o cijeni rada i kolektivnim ugovorima. Dodao je da je cilj sindikata da svaki radnik ima sigurno mjesto te da od svog rada može mirno živjeti. Podsjetio je i da je zadovoljan samo onaj radnik koji za svoj rad prima adekvatnu plaću, a zadovoljan radnik izvršava svoje radne obaveze koje u konačnici pomažu i poslodavcu da se ostvari dobit.

Sjednici su nazočili članovi županijskog GSV-a, predstavnici Hrvatske gospodarske komore u Čakovcu, brojnih regionalnih i strukovnih sindikata te pojedini poslodavci. Među ostalima i župan Matija Posavec koji je zajedno sa Sabolićem istaknuo i određene korake koji bi se trebali provesti ubuduće, a to su promjene zakonskih propisa i direktnije uključivanje Vlade RH u sam proces. Posavec je obećao nakandne zaključke GSV-a proslijediti nadležnim institucijama te u Saboru zahtjevati provođenje istih.

Podsjetimo da je uspostavljanje socijalnog dijaloga jedna od ključnih uloga zajedničkog projekta „Jačanje kapaciteta gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije“ koji se provodi proteklih godinu i pol dana, a financiran je sredstvima strukturnih i investicijskih fondova.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.