Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Hana Hrpka: Ovih dana razgovarajte s djecom o nasilju i zaštiti, na njima primjeren način

Ovih dana obilježavaju se čak tri datuma koja se odnose na zaštitu i prava djece – 18.11. Europski dan prevencije seksualnog nasilja nad djecom, 19.11. Svjetski dan prevencije nasilja nad djecom i 20.11. Međunarodni dan prava djece.

Obilježavanjem ovih dana želi se dodatno ukazati na važnost stvaranja sigurnog okruženja za najosjetljivije članove našeg društva, a tim nastojanjima priključio se i Hrabri telefon. U tom smjeru, udruga je početkom studenoga započela s aktivnostima usmjerenima na podizanje javne svijesti i poticanje interesa različitih javnosti o ovim temama. Uz kampanju i tematske radionice u Dječjoj kući Borovje, održan je susret Hrabrih pomagača s članovima Odbora za mladež i Savjeta mladih Grada Zagreba. Tom prigodom djeca su s predstavnicima Grada razgovarala o dječjim pravima i drugim pitanjima koja se tiču mladih. Hrabri pomagači projekt je kojeg Hrabri telefon provodi u suradnji sa zagrebačkim osnovnim školama Borovje i Gustav Krklec, a cilj mu je educiranje određenog broja djece koja će kroz provedbu radionica u školi stvarati mrežu podrške za svoje vršnjake i upoznati ih s pojmom dječjih prava.

Unatoč uvriježenom mišljenju da djecu zlostavljaju nepoznate osobe, istraživanja pokazuju da je većina djela zlostavljanja počinjena od strane roditelja ili djetetu poznatih, bliskih osoba u koje ono ima povjerenja, a koje bi prema njemu trebale imati odgovornost. Svako zlostavljanje, neovisno u kojem obliku i tko ga vrši, i zanemarivanje djeteta može se negativno odraziti na njegovo tjelesno, psihičko i emocionalno zdravlje te ostaviti teške i dugotrajne posljedice.

Djeca žrtve nasilja ne mogu se potpuno sama suprotstaviti nasilju. Važnu ulogu u prepoznavanju, zaustavljanju i sprečavanju nasilja te upoznavanju djece s njihovim pravima imaju odrasle osobe iz njihove okoline – roditelji, nastavnici, stručnjaci. Ipak, djeca žrtve zlostavljanja i zanemarivanja ponekad zbog straha, srama, krivnje ili želje da ostanu anonimni „preskaču“ osobe koje poznaju. Poziv dječjoj savjetodavnoj liniji često je prvi korak kojeg učine kako bi dobili pomoć koja im je potrebna. U razgovoru s educiranom osobom mogu razgovarati o svojim osjećajima i situacijama za koje smatraju da krše njihova prava te dobiti savjet kako postupiti da se zaštite.

„Želimo pozvati roditelje i djeci bliske osobe da u ove nadolazeće dane porazgovaraju s djecom o nasilju i zaštiti, na djetetu primjeren način. To može biti kroz neke situacije, primjere ili pak koristeći slikovnice i brošure. Važno je da djeca znaju što je nasilje, što mogu učiniti ukoliko su im neki dodiri ili situacije neugodne i kome se mogu obratiti. Najvažnija poruka koju roditelji mogu dati svome djetetu je da će mu vjerovati i da su tu za njega, posebice jer mnoga djeca žrtve nasilja prije svega osjećaju krivnju i sram“ – rekla je Hana Hrpka, prof. psihologije, predsjednica udruge Hrabri telefon.

Video: Reci nekom kome vjeruješ

{video, 10347, centar}

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.