Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Tradicionalnom Vinodom u Ðurđevcu otvorena sezona krštenja mošta

Vinodom, 11. martinskom špelancijom u Ðurđevcu u organizaciji Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije u petak je otvorena sezona krštenja mošta.

Na tradicionalnom sastanku okupilo se oko četerdesetak martinskih biškupa s područja cijele Hrvatske u durđevačkoj utvrdi staroga grada i na Trgu sv Jurja, vikend uoči blagdana svetog Martina kada se na sjeveru Hrvatske mošt simbolično krsti i pretvara u mlado vino. Na veselom skupu biškupi između sebe odabiru Velikog meštra martinjskog ceremonijala, kojemu će predati pečat i biškupsku kapu, a on propisuje u kojem će se razdoblju i po kojim pravilima održavati Martinje. Također, meštar izdaje testemoniume ostalim biškupima kao dozvolu da mogu dalje u svijetu širiti vinovjeru jedinstvenim ritualom krštenja mošta u vino, kada se vlasniku izdaje krsni list kao dokaznica da je poganin mošt preveden u kvalitetno vino.

Međimurje su na manifestaciji predstavljali čakovečki biškup Gordan Vrbanec, urbanski biškup Slavko Faltak i međimurski biškup Ðuro Bel, a podršku im je dao zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović.

Slavlje u čast Svetog Martina obilježava se sljedećeg vikenda.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.